Saznajte od jedne Bečlijke kako da skuvate pirinač u krevetu i uštedite na struji

Četvoročlanoj porodici Pauser iz bicirka Döbling u Beču, u ova krizna vremena, struja je postala preskupa i posegla je za starim “bakinim receptima” kako stvarno uštedeti na troškovima električne energije i živeti u skladu sa zaštitom klime.

Koje je mere štednje uvela i što sve čini ova bečka porodica otkrila je dnevnom listu “Heute”. “Moji su roditelji ranije često pirinač kuvali u krevetu. To sada i ja radim”, rekla je Bečlijka Katrin Pauser (48), majka dve devojčice, Eve (12) i Elisabet (10). “Deca se tome veoma raduju”, dodala je.

Katrin je ispričala da ujutro čim ustane iz kreveta u posudu za kuvanje vode stavi u dva dela vruće vode jedan deo pirinča, dakle razmera 2:1, malo posoli, i potom posudu odnese u još od spavanja zagrejani krevet. Sve to dobro pokrije pokrivačem i za nekoliko sati pirinač je kuvan i spreman za jelo. Porodica se inače snabdeva i hrani “zdravom, bio hranom”, jer je to, kako tvrdi Katrin “takođe zdravo za klimu”.

Naime, “u proizvodnji pesticida je CO2 enormno intenzivan”, napominje Bečlijka. Njena ćerka Eva je vegetarijanka jer kaže da je “meso posebno štetno za klimu”. Namirnice kupuju nezapakovane, kako bi bilo što manje otpada koji opterećuje okolinu, a često iz istog razloga kupuju namirnice kojima je istekao rok trajanja, ali se mogu još uvek konzumirati.

Katrin Pauser je rekla da porodica koristi isključivo javni prevoz, osim u izuzetnim slučajevima kada automobilom posećuje rodbinu na selu kod Kitcbila (Kitzbühel)  u Tirolu, do kojih je teško doći javnim prevozom jer je javni prevoz “tek u izgradnji”.

Foto: Freepik.com

“U domaćinstvu smo sva svetleća tela prebacili na LED sijalice i pazimo da svetlo gori samo tamo gde se trenutno nalazimo. Na to je posebno osetljiva moja starija ćerka i opominje nas”, kaže majka Katrin Pauser. Napominje da u stanu imaju dobro izolovane prozore i roletne, kako bi sačuvali toplotu i tako smanjili troškove grejanja. “Smanjili smo i temperaturu u stanu za jedan stepen Celzijusa i time uštedimo 6 % na troškovima grejanja”, kaže Katrin i dodaje: “Kod kuvanja svaki lonac ima svoj poklopac”.

Mašinu za sušenje veša poslali smo u penziju i sada veš sušimo na vazduhu. Deca takođe paze i odeću ne bacaju uvek u korpu za prljav veš, ako se može provetriti na vazduhu i ponovno obući”. Kako je otkrila majka tu je još čitav niz kućnih mera štednje: suđe se pere samo na programu s uštedom električne energije. “Duže se pere, ali ako se rasporedi vreme, sve se stigne”, tvrdi Katrin.

Cela porodica odeva se u “Secondhand” prodavnici polovne odeće. Zbog uštede novca, zaštite okoline i klime, devojčice često isti komad odeće međusobno razmenjuju, otkrila je majka za list “Heute”. Bečlijka je takođe rekla da je ponosna na svoje dve ćerke koje su članice udruženja “Austrija osposobljena za unučiće” i već su bile na protestima za zaštitu klime. “Posebno ih je oduševila aktivistkinja za zaštitu klime Greta Thunberg kada je 2019. godine bila u Beču”, istakla je majka.

Izvor: Heute, Večernji list