Od visokih kazni do zatvora: Svi koji idu na Mundijal u Katar moraće da poštuju ova pravila

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje u nedelju i održava se do 18. decembra 2022. godine u Kataru. U slučaju da ste među strastvenim navijačima koji će ga pratiti uživo ili jednostavno volite da znate različite zanimljivosti o destinacijama širom sveta, delimo sa vama nekoliko korisnih informacija o ovoj dalekoj i veoma bogatoj zemlji.

Iako se prostire na samo 11.571 kvadratni kilometar na Arapskom poluostrvu, zahvaljujući velikim naftnim resursima, Katar je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Prosečna plata iznosi oko 4.000 evra, pa ne čudi što su troškovi života prilično visoki. Za litar benzina potrebno je izdvojiti samo pola evra, ali ćete morati potrošiti mnogo novca na druge stvari. Šolja kapućina u restoranu košta oko 5,5 evra, kutija cigareta oko 7, dok ručak za dve osobe iznosi oko 50 evra. Za mesečno rentanje garsonjere u centru grada potrebno je izdvojiti oko 1.700 evra.

Alkohol je zabranjen na većini mesta

Pijanstvo na javnim mestima u Kataru je kažnjivo visokim kaznama i zatvorom. Ali, uoči fudbalskog prvenstva, vlasti su ublažile neka pravila u vezi sa konzumiranjem alkoholnih pića. Alkohol se ne može kupiti u prodavnicama, već samo u određenim restoranima, hotelima i barovima koji imaju posebnu dozvolu. Pre i posle utakmica – ali ne i tokom njih – biće moguće kupiti pivo na stadionu na kome će se odigravati fudbalske utakmice. U Dohi će biti organizovana posebna fan zona u kojoj će se služiti alkohol za starije od 21 godine. Uvek treba da nosite pasoš ili neki drugi službeni dokument kojim možete dokazati svoje godine. Nadležni su istakli da će se cena piva kretati između 10 i 20 evra po čaši.

Foto: Doha, Fitria Ramli/Alamy/Profimedia

Veliko ne za ilegalne droge

Katar je jedna od najrestriktivnijih zemalja kada su u pitanju ilegalne droge. Zabranjeni su posedovanje, prodaja i upotreba kanabisa, pa čak i nekih lekova protiv bolova i sredstava za smirenje bez recepta. Nepoštovanje ovih pravila može dovesti do oštrih kazni – od deportacije do godina provedenih iza rešetaka. Provere na aerodromu će biti izuzetno detaljne, pa unapred proverite šta možete da ponesete sa sobom, posebno ako patite od određenih zdravstvenih problema.

Javno ispoljavanje ljubavi nije dobra ideja

Iako je život muškarca i žene koji nisu u braku zabranjen u ovoj zemlji, nevenčani heteroseksualni parovi i dalje će moći da dele hotelsku sobu tokom Svetskog prvenstva. Za seks između dve homoseksualne osobe zaprećena je kazna zatvora od jedne do tri godine. Ne preporučuje se javno iskazivanje nežnosti na ulici bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju.

Pripremite se za toplo vreme

Svetsko prvenstvo u Kataru je prvo u istoriji koje se ne održava u maju, junu ili julu. Zbog izuzetno visokih temperature manifestacija je pomerena za novembar i decembar. Vreme je u ovom delu godine prijatnije, ali i dalje sa viskom temperaturama – u proseku između 21 i 26 stepeni Celzijusa. Kako bi strancima olakšali boravak u zemlji, lokalne vlasti su postavile klima uređaje na otvorenom – na ulicama, stadionima itd.

Šta obući?

Turistički sajtovi Katara sugerišu da žene i muškarci pokazuju poštovanje prema lokalnoj kulturi i izbegavaju odeću koja otkriva previše kože. Mole se posetioci da u javnosti biraju odeću koja pokriva ramena i kolena, posebno ako posećuju vladine zgrade, tržne centre i slično. S druge strane, u hotelima pored bazena uobičajeno je videti ljude u oskudnoj odeći kao što su kupaći kostimi.

Kako se ponašati?

U Kataru se ponašajte onako kako biste želeli da se turisti ponašaju kada dođu kod nas. Budite ljubazni u svim situacijama, poštujte kulturne razlike, ne širite lažne glasine o zemlji na društvenim mrežama i sa poštovanjem govorite o kraljevskoj porodici. Imajte na umu da psovanje i pokazivanje srednjeg prsta, posebno kada se obraćate policajcima ili drugim državnim službenicima, može dovesti do odvođenja u policijsku stanicu. Nemojte se rukovati sa osobama suprotnog pola, osim ako vam prvo ne pružite ruku. Izbegavajte fotografisanje ljudi bez prethodne dozvole, kao i snimanje vojnog osoblja i verskih mesta.

Izvor: Punkufer.hr via Nova.rs