Restoran “XXL Salaš”: Za svačiji ukus po nešto – od ćevapa do lignji na žaru

Većini Bečlija naziv restorana “XXL” poznat je godinama unazad i predstavlja sinonim za sjajne bosanske ćevape. Za ime lanca ovih restorana vezuje se ime Atifa Mehice, osnivača XXL imperije i poznatog bečkog ugostitelja sa dugogodišnjih stažom u ovoj branši.

Neki od objekata su menjali vlasništvo, a danas porodica Mehica na čelu sa Katom i Atifom, uspešno vodi restorane “XXL Salaš” i “XXL Gablitzer Grill”, kao i mesaru “XXL Fleischwerk” u Beču.

Restoran XXL Salaš
Restoran XXL Gablitzer Grill / Foto: Promo

Što se punude u restoranima “XXL” tiče, šarolika jelovna karta otkriva da se za svačiji ukus može pronaći po nešto, počev od bosanskih ćevapa i domaćeg roštilja, preko stejkova i specijaliteta austrijske kuhinje, pa sve do tranicionalnih mediteranskih jela kao što su lignje na žaru i sveža jadranska riba.

Inače, nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu u Austriji, porodica Mehica je u potrazi za odmorom, pored svojih domova u Beču, Prnjavoru (BiH) i Gunji (HR), pronašla svoju oazu mira u sredjnoj Dalmaciji u idiličnom mestašcu Pakoštane (HR).

Logotip XXL restorana stigao do plaže Pakoštana u Dalmaciji / Foto: Pakoštane.hr/promo

Međutim, Atif nije mogao da se prepusti samo odmoru, već je ove godine na pakoštanskoj fešti organizovao i prodaju svojih nadaleko čuvenih “XXL” ćevapa, za kojima je vladala tolika pomama da su se ispred štanda dugog 30 metara, na šetalistu u Pakoštanima vijorili redovi kako turista, tako i domaćeg stanovsništva.

Na pakoštanskoj fešti Atif je lično nadgledao pripremu ćevapa, plus redovi na rivi

Ukoliko do sada niste imali priliku, posetite jedan od restorana “XXL Salaš” ili “XXL Gablitzer Grill” i prenesite nam vaše utiske…

XXL Salaš – Thalhaimergasse 52, 1160 Wien

XXL Gablitzer Grill, Linzerstraße 8 3003 Gablitz

Thaliastrasse 91 / Thalhaimergasse, 1160 Wien | Telefon: +43(0)1 96 11 604

www.xxlwerk.at

XXL Fleischwerk – Thaliastrasse 91, 1160 Wien

Teskt: Ekipa portala Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Svet Dijaspore