REKORDNIH 300.000 POSETILACA: U subotu je u Beču održana Parada duginih boja (FOTO & VIDEO)

„Beč je drugačiji“ (Wien ist anders) je stari moto koji prati glavni grad Austrije

Glavni grad Austrije jedna je od retkih svetskih metropola koja je mesec jun proglasila mesecom borbe za prava LGBTQ+ zajednice.  

Ove godine Vienna Pride 2024. trajao je od 25. maja do 9. juna kada je u Beču održano bezbroj različitih događaja koji su pratili ovu manifestaciju.

Šarolik program, obuhvatao je događaje od predavanja i edukacije na različite teme i promocije knjiga do raznih radionica, bioskopskih večeri – Vienna Pride Cinema Night, tematskih dana na plaži – Vienna Pride Beach Day, Vienna Pride Drag Beach i Vienna Pride Pool Day na bazenu Schönnbrunner Bad, te Pride Brunch u raznim gradskim barovima i restoranima, pa sve do organizovanog venčanja za istopolne brakove – Vienna Pride Vedding Day i Vienna Pride – besplatno testiranje na HIV virus.

Parada duginih boja – Wiener Renbogenparade

Kao što tradicija nalaže i 28. Vienna Pride završen je Paradom duginih boja (Wiener Renbogenparade), koja je održana 8. juna sa više od 300.000 posetilaca koji su zajedno slavili i demonstrirali za prava LGBTQ+ zajednice.

Međutim, najvažniji zadatak Vienna Pride ne sme da se zaboravi

Parada duginih boja predstavlja važnu političku demonstraciju na kojoj se učesnici zalažu za prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba.

Tokom poslednjih 28 godina koliko dugo postoji, Vienna Pride je doprineo širenju tolerancije među ljudima, eliminisanju neosnovanog straha od ljudi iz LGBTIQ+ zajednice i povećanju vidljivosti gej zajednice u svakodnevnom životu.

Diplomate za jednaka prava –  “Diplomats for equality”

Kao i svake godine do sada, predstavnici diplomatskog kora u Beču i ove godine su učestvovali na paradi, te su na taj način dali svoj doprinos za ravnopravnost LGBTIQ+ zajednici u Beču.

Tako su dilomate, zajedno sa ostalim učesnicima, marširale sa transparentom „Diplomate za ravnopravnost“, te svojim ličnim prisustvom na paradi dali jasan stav svojih zemalja na temu

prava LGBTIQ+ zajednice a među njima NJ.E. Salome Meier (Švajcarska), NJ.E. Victoria Reggie Kennedi i NJ.E. Laura Holgate (SAD), NJ.E. Alek Vetzig (Čile), NJ.E. Katrina Kaktina (Letonija), NJ.E. Susan Eckei (Norveška), Emma Baines, zamenica šefa misije (UK)…

Na „Paradi duginih boja“ učestvovale su i ambasade Kanade, Australije, Meksika, Kipra, Malte, Norveške, Danske, Švedske, Finske, Argentine, Holandije i Francuske, kao i delegacija EU u Beču koji je imala svoj kamion sa muzikom i DJ-om. Zajedno sa diplomatama iz UN, zaposlenima u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova i studentima Diplomatske akademije u Beču, svi su zajedno obišli bulevar Ring.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto & Video Copyright: Svet Dijaspore