Promocija knjige „Nebeska dvorišta“ vladike Grigorija u Beču

Protekle subote, 24. septembra u Beču je održana promocija najnovije knjige episkopa dizeldorfskog i cele Nemačke, dr Grigorija Durića pod nazivom „Nebeska dvorišta“.

Promocija je održana u prepunoj dvorani bečkog zdanja „Urania“ u okviru tribine „Susreti i razgovori“, koju su u saradnji organizovale SKPD Prosvjeta Austrija i izdavačka kuća Eparhije austrijsko-švajcarske „Sveti Visarion“.

Pored autora, uvaženog vladike Grigorija koga je došao da vidi i čuje veliki broj Bečlija, o knjizi su govorili Maja Rašović, filolog i prof. Srđan Mijailković, potpredsednik bečke Prosvjete.

„Uvijek je dobro kad se ljudi sastanu da razgovaraju i u to duboko vjerujem. To je moje iskustvo jer je riječ nešto najmoćnije što čovijek može da da drugom čovjeku“ – rekao je na početku večeri vladika Grigorije, dodavši da je od reči sve sazidano.

Zatim je sa mnogo detalja i emocija pričao o teškim vremenima o kojima knjiga govori, o odnosu prema zavičaju i rasejanju, o brojnim likovima svog romana, ali i o univerzalnim moralnim vrednostima borbe dobra protiv zla, značaju duhovnosti i vere, svojim uzorima, kao i o svemu što ga je inspirisalo prilikom stvaranja dela „Nebeska dvorišta“.

„Važnije je to što ste vi večeras došli ovdje nego što sam ja tu“ – rekao je vladika i citirao reči Sv. Vladike Nikolaja „Ljubav je jedina vrednost koja se deljenjem umnožava“.

Otac Gaja Gajić, filolog Maja Rašović, episkop dizeldorfski dr Grigorije Durić i prof. Srđan Mijailković, potpredsednik bečke Prosvjete
Tradicionalne srpske pesme maestralno izvela Jelena Krstić.

Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Prosvjeta Austrija / Vesna Špirić i Goran Jakšić