Presedan na našim prostorima: Halid Bešlić zloupotrebljen uz pomoć veštačke inteligencije

Prevaranti uz pomoć veštačke inteligencije zloupotrebili glas i snimak Halida Bešlića u lažnoj reklami koja se pojavila na društvenim mrežama!

Korišćenje veštačke inteligencije za različite prevare na internetu u poslednje vreme postalo je učestalo. U prošlosti već je bilo slučajeva u kojima su lažne kompanije koristile fotografije javnih ličnosti predstavljajući ih kao promotere svojih proizvoda, naravno bez njihove dozvole.

Ovog puta, imaginarna firma za koju se ne zna ko stoji iza nje, otišla je korak dalje. Naime, u reklami za proizvod za lečenje diajbetesa, prikazan je snimak intervjua proslavljenog pevača Halida Bešlića, a uz pomoć veštačke inteligencije uspeli su da oponašaju i njegov glas za potrebe tog reklamnig spota.

Time je napravljen presedan kada su prevare u kojima se koristi lik domacih javnih licnosti u pitanju.

U ovom slucaju doslo je do kršenja zakona po više osnova, pocev od toga da Halid na lažnom snimku „govori“ o prednostima proizvoda, pa sve do toga da proizvodi nisu odobreni od strane nadležnih institucija u BiH, a samim tim su i opasni po zdravlje građana. 

Nakon toga što se ova vest o prevari pojavila na portalu N1info.ba, sporni profil na društvenoj mreži Facebook je nestao a sa njim i sporni video. Međutim, ovo je opomena svima da „na prvu loptu“ ne poveruju svemu na šta nalete na društvenim mrežama, pa i onda kada se lik nekog od naših omiljenih javnih ličnosti pojavi u toj vesti.

Tekst: Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Freepik.com/Instagram/beslichalid_official