Prazne plaže – Premijer Crne Gore Dritan Abazović:  Cene na Primorju kao na Azurnoj obali

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je pred sezona u toj zemlji bila jako dobra, a da je glavna sezona je u „malom zakašnjenju, i da su cene kao na Azurnoj obali“.

On je dodao da su finansijski parametri zadovoljavajući.

„Međutim, parametri su takvi da su ukupni prihodi koji se ostvaruju na zadovoljavajućem nivou“, rekao je on na sednici vlade.

„Ako neko misli da može da se ponovi sezona od prošle godine kada je bio špic neverovatan, jer smo mi bili jedina otvorena zemlja 45 dana, to će teško moći da se realizuje. Moramo da se prilagodimo novim trendovima. Cene na primorju su kao na Azurnoj obali, to Crna Gora do sada nikada videla nije“, rekao je Abazović.

Kako je dodao, raduje ga što dosta turista bira mir, prirodu bez gužvi i putovanja prema plažama, krajeve gde je čist vazduh i gde temperature nisu visoke kao na primorju.

Nada se da će veći talas turista stići u drugoj polovini meseca.      

„Moramo da znamo da je cena voda na primorju i do 4 eura, a pre godinu i po je bila 1,5 euro. Neke sojenice (male kućice na Adi Bojani) su se izdavale po 50 eura, a sada po 250 eura. Samo treba da budemo realni i pošteni“, naglasio je Abazović.

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, od Jaza do Buljarice odmara se 29.707 turista, što je za petinu manje nego prošle godine u istom periodu.

Foto: Shutterstock/Jana Janina, Shutterstock

U privatnom smeštaju, kako je „Vijestima“ rečeno u TO Budva, odmara 15.750 gostiju, ili za 32 odsto manje nego sredinom jula prošle godine, dok je u hotelima registrovano 12.984 turista – sedam odsto manje nego prošle godine.

Od ukupnog broja gostiju, 3.130 je iz Rusije, 2.275 iz Ukrajine, 4.587 iz Srbije, dok je 1.437 iz Bosne i Hercegovine.

Turistički radnici u Budvi, Baru i Ulcinju nisu zadovoljni dosadašnjim tokom sezone, ugostitelji i hotelijeri tvrde da je manje gostiju nego prethodne godine. Uzrok vide u ratu u Ukrajini, slaboj promociji Crne Gore kao turističke destinacije, ali i u visokim cenama.

Direktorka Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja u Crnoj Gori Branka Džoganović kazala je za „Vijesti“ da je popunjenost kapaciteta privatnog smeštaja trenutno oko 30 odsto.

Izvor: NovaS