POVRATAK U 1920. GODINU: Najstarija božićna jelka na svetu prodata za skoro tri i po hiljade funti (FOTO)

Jedna od prvih masovno proizvedenih novogodišnjih jelki prodata je na aukciji u Velikoj Britaniji za 3.400 funti. Kada je kupljena, 1920, za nju je plaćeno šest penija.

Novogodišnja jelka ukrašavala dom Doroti Grant od njene osme godine pa sve do smrti. Živela je 101 godinu, i posle njene smrti, drvo, prozvano i „najskromnijom božićnom jelkom na svetu“ nasledila je njena ćerk Širli Hol 2014. godine.

Očekivalo se da će jelka koja ima tek 25 grana, i koja je visoka 79 centimetra dostići cenu između 60 do 80 funti, ali je na aukciji kuće „Hansons“ dostigla iznos od 3.411 funti.

Reč je o jednoj od najstarijih novogodišnjih jelki te vrste koju smo videli. Doroti Grant ju je kupila 1920. godine i Širli misli da je kupovina obavljena u Londonu. Podseća na prve jelke masovne proizvodnje koje je napravila popularna robna kuća „Vulvorts“.

Ipak, dekoracija crvenom bojom na drvenoj podlozi različita je u odnosu na`Vulvortsove` primerke koji su ranije prodavani. Moguće da je Dorotino drvo proizvedeno za neku tadašnju luksuznu robnu kuću u Londonu“, rekao je Čarls Hanson, vlasnik aukcijske kuće.

Hanson je istakao da je ovo drvo svojevrstan simbol i poruka od starijih generacija o tome kako treba vrednovati jednostavne stvari, koje ne treba menjati samo jer je to – moguće.

Izvor: RTS.rs