POJAVILI SE „VATRENI CRVI“ NA JADRANU: Doktorka objašnjava šta nikako ne smete da radite, a šta ukoliko dođe do uboda

Na crnogorskom primorju, na plažama Budve, pojavili su se vatreni crvi ili crvi mesožderi, kako ih češće nazivaju, zbog čega su stručnjaci poslali poruku stanovnicima i turistima kako se ponašati ako na njih naiđu: Najbolje ih je izbegavati, odnosno ne dirati, jer nakon što ih dodirnete, možete imati neugodnih posledica.

„Reč je o životinji koja postoji u Jadranu od ranije, no u poslednjih nekoliko godina populacija se proširila zbog zagrejavanja mora, rekla je za 24 sata prof dr Maja Krželj sa Univerziteta u Splitu, odsek za studije mora i morsko ribarstvo.

Bolje ih je ne dirati

Stručnjaci koji se bave istraživanjima mora upozorili su još ranije da je temperatura u Jadranu porasla za čak 2 stepena, što je išlo u korist i vatrenim crvima, kao i nekim drugim stanovnicima mora, među ostalim – meduzama.

Vatreni crvi u takvim okolnostima brže se razmnožavaju, a dok su inače boravili na većim dubinama, usled zagrejavanja, sve se češće mogu videti i u plićaku, na samo metar dubine. Stoga je važno da se zna da ih je bolje ne dirati. Naime, ako se ne osećaju ugroženo, nisu opasni i aktivni, pa susret ne mora da bude neprijatan.

“Vatrenim crvima porast temperature pogoduje i zbog toga se beleži i porast populacije. Reč je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari, pa je kod nas ranije bilo dojava ribara kojima su crvi znali napasti vršu s ribom te pojesti svu ribu”, upozorila je dr Krželj te dodala kako nije reč o životinjama koje napadaju ljude niti na njih mogu da skoče.

Boje = signal drugim vrstama

No, opasni su utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plen.

“Žarkih su boja, što je u prirodi signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji, pa ih ne diraju. No, zbog živih boja i izgleda, ljudima mogu biti zanimljivi, pa ih ponekad pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da ih ostave na miru”, poručila je prof Krželj.

U slučaju bliskog susreta s vatrenim crvom najprie treba izvaditi bodlje iz kože žrtve. Najjednostavnije je to učiniti uz pomoć lepljive trake koju treba pričvrstiti na mesto uboda te naglim potezom povući, kako bi se tako izvukle bodlje – objasnila je profesorka i dodala da

Nakon vađenja bodlji, namažite to područje kremom protiv opekotina, te odmah potražiti pomoć lekara. Naime, zaostale iglice u koži mogu da izazovu stvaranje infekcije i druge komplikacije, a kao reakcija na otrov koji je crv ispustio mogu da se jave i dermatološki problemi”, upozorava dr. Krželj.

Autor : N1 Hrvatska

Foto: Freepik.com