Pobeda Erdogana u Turskoj: Pogledajte kako je Tajp delio novac ispred biračkog mesta (VIDEO)

Počinje novo tursko stoleće: „Sultan“ zapevao i ušao u novi mandat, ali razloga za veselje najviše ima Kremlj

Nakon istorijskih izbora u Turskoj, gde su građani po prvi put ikada birali predsednika u drugom krugu izbora, pobedu je odneo Redžep Tajip Erdogan. Dok još zvanični rezultati nisu objavljeni, Erdogan se obratio svojim pristalicama i zapevao u čast velikog rezultata. On je održao govor u kom je obećao narodu da će „tu ostati do groba“, ali mnogima nije promakla činjenica da možda najviše razloga za slavlje zbog rezultata izbora u Turskoj ima zvanična Moskva.

Izborni dan u Turskoj protekao je mirno, ali to nije umanjilo značaj održanih predsedničkih izbora. U drugom krugu snage su odmerili Redžep Tajip Erdogan i kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu.

Prema podacima agencije Anadolija, pobednik je Erdogan sa osvojenih 52 odsto glasova, dok Kiličdaroglu ima oko 48 odsto.

Ovi izbori od strane mnogih označeni su kao istorijski, pre svega jer su građani predsednika birali u drugom krugu po prvi put u istoriji, ali i zbog različitih programa dvojice kandidata, koji određuju u kom pravcu će se Turska kretati.

Očekivano ili ne, prevagnuo je onaj Erdoganov, koji je pobedu dočekao egzaltirano, okružen brojnim pristalicama u Istanbulu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Khalil Hamra

Pesma, pa zakletva

“Ako Bog da, biću vredan vašeg poverenja kao što sam bio posljednju 21 godinu. Zajedno smo do groba“, rekao je Erdogan „svojim ljudima“ u Istanbulu.

Nakon kratke pesme kojom je proslavio novi predsednički mandat, uputio je poruku i svom takmacu Kiličdarogluu.

„Pre izbora sam rekao da ova ljubav ovde ne prestaje. Baj, baj, Kemale“, rekao je Erdogan i jasno poručio – „počinje novo tursko stoleće“.

Šta znači nova Erdoganova pobeda?

Imajući u vidu da su kampanju obeležile potpuno drugačije poruke Erdogana i Kiličdaroglua, čini se da je „turski sultan“ sada dobio novu, nikada veću potvrdu svoje moći.

Ova pobeda je ojačala Erdoganov imidž nepobedivosti, nakon što je već prekrojio domaću privrednu, bezbednosnu i spoljnu politiku u zemlji članici NATO-a od 85 miliona ljudi.

Erdoganov uspeh pokazao je da je prebrodio neke od svojih najtežih političkih prepreka do sada, a pre svega onih koje se odnose na ekonomiju i položaj Turske u svetu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, REUTERS/Kemal Aslan/Murad Sezer, EPA-EFE/SEDAT SUNA

Zadovoljstvo Moskve

Pored Erdogana, razloge za slavlje i te kako ima zvanična Moskva. Naime, Kemal Kiličdaroglu je u ovoj kampanji viđen više kao „kandidat zapada“ koji je planirao da zemlju približi Evropskoj uniji.

Sa druge strane, on je imao par oštrih poruka na račun Rusije i odnosa njegove zemlje sa Kremljom, koji je planirao da revidira.

Upravo iz tog razloga, Moskva je, očekivano, zdušno navijala da na izborima pobedi njen dugogodišnji saveznik Erdogan. Iz Erdoganovih reči, jasno je i zašto.

Turska ima „posebne“ i rastuće odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos sve većem pritisku na Ankaru da pomogne u jačanju zapadniһ sankcija Moskvi, rekao je Erdogan u intervjuu uoči drugog kruga predsedničkiһ izbora .

„Nismo na tački gde bismo uveli sankcije Rusiji kao što je to učinio Zapad. Nismo vezani sankcijama Zapada. Rusija i Turska su potrebne jedna drugoj na svim mogućim poljima“, odlučno je rekao Erdogan.

Suprotno ovome, Kilicdaroglu je obećao da će popraviti godine zategnute diplomatije sa Zapadom.

On je takođe isticao da neće nastojati da oponaša Erdoganov lični odnos sa Putinom, već da će odnos Ankare prema Moskvi ponovo kalibrisati tako da bude „vođen od strane države“.

 

Izbori u Erdoganovoj Turskoj, „sultan“ deli šakom i kapom: Redžep davao novac ispred biračkog mesta

Aktuelni predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, podelio je novčanice u vrednosti od 200 lira (oko 10 američkiһ dolara) svakome ispred biračkog mesta gde je glasao i rukovao se sa pristalicama koje su bile poređane ispred vrata.

Taj potez je postao tradicija za Erdogana, koji obično u posebnim prilikama, uključujući muslimanske praznike, osim novca deli i igračke deci.

Na snimku se vidi kako Erdogan vadi svežanj novčanica i kako deli novac, dok se ljudi ispred njega guraju i pružaju ruke.

Erdogan je i u prvom krugu izbora isto delio novac ali tada je to učinio na ulazu u biračko mesto.

Ovo turski predsednički izbori su jedni od najznačajnijiһ u modernoj istoriji zemlje i trebalo bi da odrede ne samo ko vlada zemljom, već i kako se njom upravlja.

Takođe u zavisnosti od toga ko bude pobedio, odrediće se i kuda će turska ekonomija krenuti nakon što je njena valuta pala na jednu desetinu njene vrednosti u odnosu na dolar, kao i oblik njene spoljne politike.

Izvor: Nova.rs