PLENKOVIĆ ODREŠIO KESU: Bejbi Lazanji nagrada od 50.000 evra za promociju Hrvatske, pevač se oglasio – Ne mogu da prihvatim nagradu, molim vas da se novac donira onkologiji!

Na današnjoj sednici tehničke vlade Andrej Plenković objavio je da će novčano nagraditi Marka Purišića, poznatijeg kao Bejbi Lazanja , nakon njegovog neverovatnog uspeha i osvojenog drugog mesta na ovogodišnjoj Evroviziji.

Odlučili su da mu  dodele  nagradu od 50.000 evra za „ogromnu promociju“ Hrvatske.

Čestitka na fascinantnom uspehu Marku Purišiću. Ukupno je bio na drugom mestu, to je najveći uspjeh nezavisne Hrvatske. Zahvaljujemo i Gradu Zagrebu na prekrasnom dočeku. I, naravno, u njegovom Umagu… Želimo mu puno uspeha u daljoj karijeri“, rekao je Plenković, piše Index. hr.

Pobednici Eurosonga od EBU-a ne dobijaju novac za svoj uspeh.

Novčana nagrada ne postoji niti je ikad postojala. Izvođač pobedu na Evroviziji dalje koristi u komercijalne svrhe, rastu mu cene nastupa i slušanost u celom svijetu, ali od EBU-a ne dobija ni jedan euro.

Pobednik Eurosonga nagradu može dobiti eventualno od vlade, predsednika ili neke institucije u svom rodnom gradu.

Iako nije pobedio, uspeh Bejbi Lazanje  na Evroviziji, najbolji od samostalnosti Hrvatske, ipak je nagrađen.

Bejbi Lazanja oglasio se nakon što je vlada hrvatske odlučila da mu kao nagradu da 50.000 evra.

On se na mreži X zahvalio hrvatskoj vladi na novčanoj nagradi, dodajući da ipak ne može da je primi i da za to postoji mnogo razloga.

Zahvaljujem hrvatskoj vladi na novčanoj nagradi od 50. 000 evra ipak te novce ne mogu prihvatiti.
Mogao bih navesti mnogo razloga zašto, ali prvi najbitnijii dovoljan je što postoji puno drugih pojedinaca i organizacija kojima će ti novci daleko više pomoći
„, ukazao je Bejbi Lazanja i zamolio gospodina Plenkovića da u ime hrvatske vlade i njegovo vlastito ime donira finansije zavodu za pedijatrijsku onkologiju

Ovim putem molim gospodina Plenkovića , da u moje ime, te ime hrvatske vlade donira 25. 000 evra zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju s dnevnom bolnicom „Mladen Ćepulić“. Nadalje, ostalih 25. 000 evra volio bih donirati zavodu za pedijatrijsku onkologiju i transplataciju krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb – poručio je Bejbi Lazanja a njegovi pratioci i obožavaoci su s oduševljenjem pozdravili ovaj njegov gest.

Izvor: Danas.rs