PLAVI PONEDELJAK: Kako je vama protekao najdepresivniji dan u godini?

Danas je najdepresivniji dan u godini. Jeste li vi ok?

Treći ponedeljak u januaru već se godinama naziva najdepresivnijim danom u godini.

Teoriju o Blue Monday-u (Plavi ponedeljak) uspostavio je 2004. Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi  centra za edukaciju Univerziteta u Cardiffu. Samoprozvani guru u obzir je uzeo niz faktora, uključujući vremenske uslove, dugove, vreme koje je prošlo od Božića te motivaciju. 

Ove godine Blue Monday je ranije no ikad, budući da je 1. januar pao u ponedjeljak.

Nema naučno utemeljenje

Blue Monday je u principu ideja jedne marketinške kompanije koja je želela da poveća prodaju letnih aranžmana. Naime, Arnall je jednom prilikom priznao da je jednostavno odabrao datum kad su ga pitali da izračuna najdepresivniji dan u godini. „Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezervisanje letovanja.“

„Kad sam počeo da razmišljam o motivima za bukiranje praznika, prisećajući se onoga što su mi hiljade ljudi govorile tokom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedeljak u januaru posebno depresivan“, objasnio je.

Foto: Freepik.com

Ubrzo je taj pojam postao globalno popularan – do te mere da pojedini psiholozi upozoravaju na njegov loš uticaj na osobe koje se doista bore s depresijom. Iako na prvu izgleda komplikovano i ozbiljno, Arnallova formula za Blue Monday nema naučno uporište.

Pomnim uvidom u formulu [W + (Dd)] xTQ / MxNA može se videti da su uključene varijable subjektivne i očito bez naučne osnove, piše CNN. 

W, na primjer, označava vreme. D je dug, a d mesečna plata, dok T znači vreme od Božića, a Q vreme od kada ste odustali od novogodišnje odluke.

Foto: Freepik.com

Izvor: Index.hr