PILOTI SPAVALI TOKOM LETA NA KOME JE BILO 153 PUTNIKA: Kako bi vi reagovali da ste na bili na tom letu?

Dvojica indonežanskih pilota spavali su skoro 30 minuta tokom dvoipočasovnog leta ka Džakrti, pokazala je istraga.

„Pilot i kopilot su istovremeno spavali oko 28 minuta. Let Batik era je 25. januara putovao iz jugoistočnog Sulavesija za glavni grad Indonezije Džakartu“, navodi se u preliminarnom izveštaju Nacionalnog komiteta za bezbjednost saobraćaja (KNKT).

Incident je doveo do niza grešaka u navigaciji, ali 153 putnika i četiri stjuardese Erbasa A320 nisu povrijeđeni tokom leta koji je trajao dva sata i 35 minuta, prenosi Gardijan.

Generalna direktorka vazdušnog saobraćaja Marija Kristi Endah Murni rekla je da Ministarstvo saobraćaja „snažno zamjera“ Batik eru zbog incidenta i pozvala avio-kompanije da obrate više pažnje na vrijeme odmora svoje posade.

Kompanija je saopštila da su piloti koji su učestvovali u incidentu 25. januara privremeno suspendovani.

Izveštaj KNKT-a, koji je agencija Frans pres vidjela u petak, postavljen je na veb stranicu agencije krajem februara i u njemu se navodi da se jedan od pilota nije dovoljno odmorio u noći prije leta.

Dodaje se da je, otprilike 90 minuta nakon što je avion poleteo, kapetan zatražio dozvolu od svog zamenika da se odmori neko vreme, a zahtjev je odobren.

Piloti spavali tokom leta, problem izazvale bebe!?!?

Kopilot je tada preuzeo komandu nad letilicom, ali je i on nehotice zaspao, a kako se navodi u izveštaju ima jednomesečne bebe blizance o kojima se brinula njegova žena, a on je pomagao dok je bio kod kuće.

Nekoliko minuta nakon poslednjeg snimljenog prenosa kopilota, centar oblasne kontrole u ​​Džakarti pokušao je da kontaktira letjelicu, ali nije dobilo odgovor.

Dvadeset osam minuta nakon posljednjeg snimljenog prenosa, pilot se probudio i shvatio da njegov kopilot spava i da letjelica nije na ispravnoj putanji leta.

Odmah je probudio svog kolegu, odgovorio na pozive iz Džakarte i ispravio putanju leta, navodi se u izvještaju. Avion je bezbjedno sletio nakon incidenta.

Istražitelji nisu saopštili imena pilota, ali su rekli da su Indonežani i da imaju 32 i 28 godina.

Izvor: N1Info.rs

Foto: Ilustracija/Freepik.com