Pažnja: U Austriji će oduzimati automobile zbog prekoračenja brzine

Austrija planira drastične mere za prebrze vozače. Prema najnovijem predlogu austrijske ministarke saobraćaja, vozači koji krše ograničenje brzine bi lako mogli da ostanu bez vozačke dozvole, ali i automobila

Najavljene izmene zakona trebale bi da omoguće rigoroznije kažnjavanje, što uključuje i oduzimanje vozila, prvo privremeno, a kod onih koji ponove prekršaj i trajno. Naime, ako austrijskim putevima vozite 60 km/h više od dozvoljenog, odnosno 70 km/h više od dozvoljenog na auto-putu, policija će vam, između ostalog, oduzeti automobil na dve nedelje.

Ako ponovite prekršaj, vozilo se trajno oduzima i ide na aukciju. Od prihoda od prodaje, 70 procenata ide u fond za bezbednost na putevima, dok ostatak zadržavaju lokalne vlasti. Za još ozbiljnije prekršaje, pri kojima je prekoračenje brzine veće od 80 km/h, automobil bi se odmah oduzimao.

Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, to će biti polovinom sledeće godine. Procenjuje se da na austrijskim putevima godišnje ima i do 450 slučajeva tako drastičnog prekoračenja brzine. Trenutne kazne za prekoračenje brzine su od minimalno 20 evra za najmanja prekoračenja, pa sve do 300 i više evra za prekoračenja veća od 50 km/h.

Foto: BilderBox.com