PAKAO GAZE – Svetska zdravstvena organizacija: Medicinska pomoć nije ušla u Gazu!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da nije bila u mogućnosti da dostavi medicinsku pomoć u Pojas Gaze od kad su izraelske snage zauzele granični prelaz Rafa na granici sa Egiptom 6. maja.

“Poslednja isporuka medicinske pomoći bila je pre 6. maja. Nemamo goriva. Postoje bolnice sa nalogom za evakuaciju. Ovo je situacija u kojoj ne možemo fizički da se krećemo“, rekao portparol SZO Tarik Jašarević na brifingu za novinare.

Palestinski zdravstveni zvaničnici upozorili su da je nekoliko zdravstvenih ustanova koje još uvek rade u riziku od zatvaranja usled izraelske ofanzive na Rafu, u kojoj se nalazi 1,4 miliona ljudi, prenosi Al Džazira.

Na današnjem saslušanju na Međunarodnom sudu pravde (MSP) u slučaju genocida koji je Južna Afrika podnela protiv Izraela zbog agresije ove zemlje na Pojas Gaze, izraelski predstavnici su izneli tvrdnje da vojska obezbeđuje dovoljan protok pomoći u enklavu.

Izrael je takođe navode Južne Afrike da u Rafu ne stiže dovoljno humantirane pomoći okarakterisao kao lažne.

Prema podacima vlasti u palestinskoj enklavi, od 7. oktobra je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno više od 35.000 ljudi, dok su izraelske snage ubile oko 500 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Nova.rs/ Autor: Tanjug