Otkrivamo ko je lepa žena s mačem na krunisanju kralja Čarlsa III (VIDEO)

Kralj Čarls III. Kraljica Kamila. Prinčevi Vilijam i Hari. Kejt Midlton. Ovo su, između ostalih, imena za koja smo očekivali da će privući pažnju ceremonije krunisanja. Ali jedna žena privukla je više pažnje od svih njih zajedno, bar na društvenim mrežama. Upoznajte Penelope Mari Mordaunt, ženu s mačem.

Dok su se proteklog vikenda pojavljivale slike iz Vestminsterske opatije, ova žena u plavoj haljini je osvojila društvene mreže. Ona je možda nepoznata većini ljudi koji žive van Velike Britanije, ali je poslednjih godina vrlo aktivna u tamošnjem političkom životu.

Njeno izvanredno putovanje počelo je kada je prvi put izabrana 2010. za konzervativnu članicu parlamenta za izbornu jedinicu Portsmut North. Od tada je imala niz istaknutih uloga u vladi, a njene pristalice bi rekle da je ostavila neizbrisiv trag u britanskoj politici.

Penelope je dospela na nekoliko visokih pozicija, uključujući i onu državne sekretarke za međunarodni razvoj i državne sekretarke za odbranu. Neki su rekli da su njena nepokolebljiva posvećenost javnoj službi i vera u moć političkog angažmana bila odlučujuća karakteristika njene karijere. Sada je možda zapamćena po tome što je na krunisanju držala veliki mač.

Kao prva žena na poziciji ministarke oružanih snaga u Velikoj Britaniji, ona se pokazala kao uzor budućim generacijama žena u politici. Mordaunt je takođe rezervistkinja Kraljevske mornarice.

Penelope se udala 1999. godine dok je još studirala, ali se od muža razvela samo godinu dana kasnije. Posle toga bila je u vezi sa biznismenom Janom Lajonom. Njeni hobiji su astronomija, slikanje, ples i muzika. Ponosna je vlasnica nekoliko mačaka. Kada je počela ruska invazija Ukrajine, primila je izbeglicu iz Ukrajine u svoj dom.

U julu prošle godine policija je istraživala pretnje smrću koje je Penelope primala, a posle jednog pretećeg pisma koje je dobila, pojačala je bezbednosne mere.

Mač je držala tačno 51 minut, a težak je 3,6 kilograma.

Foto: James Veysey/Shutterstock / Avalon / Profimedia

Izvor: Nova.rs/zadovoljna