Od jutros tema br.1 u Evropi: Lukašenko izjavio „Evropa će sutra goreti!“- pretnja ili fora?

Beloruski predsednikAleksandar Lukašenko smatra da građani evropskih zemalja žele da žive u miru, ali da njihovi lideri nisu u stanju da „ugase vatru u sopstvenom domu”, prenosi Jutarnji list.

„Nemačka, cela Evropa – sada nema lidera. Ali čak i da ga imaju… nisu u stanju da ugase požar u sopstvenoj kući“, citira Lukašenka agencija BelTA.

„Evropljani ne žele ovaj rat. Oni odlično razumeju šta se danas dešava u Ukrajini. A ovde, u Belorusiji, pokušavaju da zapale vatru. Već sutra će cela Evropa da gori“, kaže Lukašenko.

Štaviše, on smatra da je na Evropljanima da zaustave konfrontaciju koja je na kraju dovela do ukrajinskog rata. On je evropske lidere opisao kao „luđake“ koji nisu u stanju da kažu „ne“ Vašingtonu, a uz to raspiruju vatru u regionu.

„Da li su oni koji su dozvolili Amerikancima da iskrcaju novi nuklearni arsenal u Evropi pravi lideri? Oni su ludaci!“, prenosi ruska agencija TASS.

Beloruski diktator skreće pažnju na ulogu SAD u trenutnoj situaciji.

„Jedino čega se Amerikanci plaše je nuklearnog oružja. A ako se nuklearno oružje ne upotrebi, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. A gde? Boriće se ovde, na evropskom tlu. I mi ćemo se naći u toj zbrci, “, kaže Lukašenko.

On je potom događaje u Ukrajini nazvao katastrofom, dodajući da „nema zemlje u postsovjetskoj eri koja je primila tako velike strane investicije kao Ukrajina”.

Izvor: Jutanji list via Danas.rs