Nord Stream 1+2: Premijerka Danske curenje gasa u Baltičko more vidi kao „namerne radnje“

Baltičko more su potresle eksplozije pre nego što je otkriveno curenje gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2 koji se pod vodom protežu od Rusije do Nemačke. Curenje na površini mora stvara mehuriće površine i do kilometar.

U vojnom saopštenju se tvrdi da najveće curenje „širi mehuriće prečnika dobar kilometar, a najmanje stvara krug od oko 200 metara u prečniku“, a šef danske agencije za energetiku rekao je da bi moglo proći i do nedelju dana dok gas ne prestane da curi u more.

„Površina mora je puna metana, što znači da postoji povećan rizik od eksplozija u tom području“, rekao je Kristofer Bocuv, dodajući da bi brodovi mogli izgubiti plovnost ako uđu u pogođeno područje.

Danska premijerka Meter Frederiksen izjavila je u utorak da njena vlada na curenje gasa sa danskog ostrva u Baltičkom moru gleda kao na „namerne radnje“.

Danska premijerka Meter Frederiksen izjavila je da njena vlada na curenje gasa sa danskog ostrva u Baltičkom moru gleda kao na „namerne radnje“.

Upitana da li se radi o napadu na Dansku, Frederiksen je odgovorila da je do curenja došlo u međunarodnim vodama i da je „odgovor zato ne“.

Eksplozije su potresle Baltičko more pre nego što je otkriveno neobično curenje na dva gasovoda koji vode pod vodom od Rusije do Nemačke.

Neki evropski lideri i eksperti ukazuju na moguću sabotažu tokom energetskog sukoba sa Rusijom izazvanog ratom u Ukrajini.

Danski ministar odbrane Morten Bodskov otputovaće u sredu u Brisel da se sastane sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o curenju gasa.

Izvor: rs.N1info.com