NJEGOVO VELIČANSTVO – ĐUMBIR: Idealni saveznik u borbi protiv prehlade i gripa

Osim limuna i meda, odličan saveznik u borbi protiv kašlja i prehlade je đumbir. Ne samo što se odlično slaže s navedenim sastojcima, već kašalj leči brže od svih prirodnih lekova!

Ovaj lekoviti koren vekovima se koristi za lečenje grlobolje i kašlja, snižavanje temperature, protiv morske bolesti, mučnine i glavobolje.

Blagotvoran je u lečenju grlobolje, a istovremeno smanjuje kašalj, posebno onaj koji nastaje zbog prehlade. Postoji i niz lekova na bazi đumbira, ali ne morate da ih kupujete jer većinu možete da napravite kod kuće.

Lako je i jednostavno.

1. recept: Čaj od đumbira sa limunom i medom

Potrebna je šolja kipuće vode, đumbir (rendani), kašika meda i kašika limunovog soka.

S tim sastojcima uradite sledeće:

Prokuvajte šolju vode, zatim dodajte đumbir i ostavite da odstoji tri minuta. Dodajte po kašiku limunovog soka i meda. Procedite čaj kako biste uklonili narendane komade đumbira. Dobro promešajte i uživajte u napitku.

2. recept: Čaj od đumbira sa limunom i medom (druga metoda)

Sastojci: Sedam do osam centimetara đumbira (seckanog), dve šolje vode, pola šolje limunovog soka, dve kašike meda.

Sledite iste korake kao i kod prvog recepta, ali pre ceđenja, prvo neproceđeni napitak poklopite plastičnom folijom na 10 minuta. Nakon toga piće možete da procedite.

Još neke mogućnosti čaja od đumbira

Nakon što ste napravili čaj od đumbira, bilo da se radi o prvoj ili drugoj metodi, još možete da dodate neke sastojke. Na primer, pola kašičice mlevenog cimeta koji će delovati kao antiseptik za uklanjanje virusa od prehlade ili jedan zdrobljeni čen belog luka za imunitet ili prstohvat kajenske paprike pre nego što počnete da pijete čaj.

3. recept: Sok od đumbira

Sastojci: šolja šećera, 1/4 kašičice zrnastog pekarskog kvasca, dve kašike rendanog đumbira, voda, sok od jednog grejpa ili limuna.

Za pripremu ovog soka trebaće vam i flaša i levak. Evo šta treba da uradite s pripremljenim sastojcima:

Pomoću levka stavite šećer i kvasac u flašu. Zatim u bocu dodajte sok od đumbira, limuna ili grejpa i vodu. Stavite poklopac i protresite sastojke. Nakon što se protresli sve sastojke, dodajte još malo vode. Ponovno protresite i čuvajte na toplom mestu do dva dana. Kada je vreme da popijete svoj sok od đumbira, znaćete po tome kada boca počne lako da se otvara.

Bilo da se radi o svežem čaju od đumbira ili o soku, podjednako će delovati na kašalj i prehladu, piše „Steth News“, prenosi 24Sata.hr.

Izvor: Prva.rs/24Sata.hr