NEMOJTE SE IZNENADITI AKO VAM STIGNE SMS: Amber alert zvanično počeo sa radom u Srbiji

U Srbiji je 25. oktobra pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka dece, pod nazivom „Pronađi me“ – po uzoru na sistem „Amber alert“ koji postoji u više država.

Kako će funkcionisati sistem?

Kada se prijavi nestanak deteta, policija, nakon provere prijave, prikuplja neophodne podatke i odmah kreće u hitnu potragu.

Procenom i odlukom policije pokreće se i sistem „Pronađi me“.

Mobilni operateri poslaće svojim korisnicima poruku sa podacima o nestalom detetu, a obaveštenja će biti objavljena i na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama, ekranima na putnim pravcima.

Mediji će prekidati emitovanje programa i objavljivati informacije o nestalom detetu.

Na taj način, građani, ukoliko imaju bilo kakva saznanja, mogu to odmah da prijave policiji.

Kako je objašnjeno, obaveštenje o nestanku se pušta u javnost ako se sumnja da je maloletno lice žrtva krivičnog dela, na primer otmice.

Sistem će biti pokrenut i ako je reč o nestanku dece mlađe od sedam godina, bez obzira na okolnosti, kao i ako se radi o mlađima od 18 godina sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Nakon pronalaska deteta ili nakon isteka roka od 48 sati, objava na sistemu „Pronađi me“ se briše.

Ko će se još uključiti u sistem ‚Pronađi me‘?

Kako je objasnio Igor Jurić iz nevladinog Centra za nestalu i zlostavljanu decu, kad policija pokrene sistem mediji će u prvih osam sati imati obavezu da na svakih 30 minuta prekidaju program, kako bi emitovali fotografiju nestalog deteta i informacije bitne za potragu.

Nakon toga, do isteka roka od 48 sati, mediji će podatke objavljivati na svakih sat vremena.

Nakon 48 sati, mediji više neće biti u obavezi da objavljuju te informacije, jer se uzima u obzir da je javnost dobila dovoljno obaveštenja. Sistem se ponovo može pokrenuti na zahtev policije.

Objave na aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama i putevima, isto su deo prve faze uvođenja sistema „Pronađi me“.

U drugoj fazi projekta, kako je planirano, biće uključeni drugi javni objekti – poput tržnih centara, benzinskih pumpi.

Naredni korak je i da se društvene mreže uključe u sistem za obaveštavanje o nestanku dece.

Kako je rekao Jurić, u toku su razgovori sa kompanijom Meta koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka, kao i sa Viberom.

Do sada to nije urađeno iz jednog razloga, zato što ni Meta, ni Viber nemaju odgovorno lice koje bi moglo garantovati da će povući sve svoje objave nakon što se dete pronađe ili policija prekine sam sistem„, rekao je Jurić ranije za medije.

Izvor: slobodnaevropa.org