Nemačka promenila način obrazovanja:  U školama uveden Skandinavski sistem

Nemci su po uzoru na Skandinaviju poslednjih godina promenili način obrazovanja u školama, kao i vaspitanje dece, zbog čega beleže odlične rezultate, pošto je stopa nasilja smanjena u odnosu na prethodnu deceniju

Veliki broj evropskih zemalja usvojio je ili još usvaja trendove vaspitanja dece i njihovog školovanja iz Skandinavije.

Prema svim mogućim istraživanjima deca, kao i ljudi u Skandinaviji navodno su najsrećniji na celom svetu. Oni vole da kažu da sve dobre osobine kupe iz kuće, odnosno škole. Naglašavaju da ne postoje presije, velika očekivanja a u prvim razredima ni ocene za neke predmete.

Nemačka je jedna od zemalja u kojima se poslednjih godina sprovode reforme obrazovnog sistema. One su najvidljivije u školstvu, odnosno među najmlađima. Istraživanja u Nemačkoj iz godine u godinu pokazuju da je sve niža stopa agresije i nasilja među decom. Najviše zahvaljujući međusobnom razumevanju na relacijama deca-škola, ali i roditelj-škola.

Autorka knjige o odgajanju dece u Nemačkoj, Amerikanka Sara Zaske istakla je da u ovoj zemlji poslednjih godina postoji pet pravila kojih se pridržavaju svi – od dece, do roditelja i zaposlenih u školama. Kaže da je komunikacija ključ svega kao i skidanje bilo kakvog nepotrebnog tereta s nejakih leđa dece.

„Kada sam prvi put otišla na igralište u Berlinu, nisam mogla da verujem šta vidim – svi roditelji bili su zajedno, pili kafu, ne obraćajući pažnju na svoju decu koja su visila na nekoj spravi šest metara iznad gomile peska. Gde su bile meke podloge? Obaveštenja o odgovornosti? Ti roditelji u parku nisu ignorisali svoju decu; verovali su im“, piše Sara Zaske.

Ona je potom navela pet pravila kojih se pridržavaju roditelji u Nemačkoj prilikom odgajanja dece.

Ne pritiskajte decu sa čitanjem

Zaske navodi da su joj vaspitačice u vrtiću pred polazak u školu savetovale da ne tera ćerku odmah da zna da savršeno čita.

“Bila sam iznenađena. Rekli su mi da je bolji efekat kada svi zajedno uče da čitaju, jedni druge ohrabruju i osećaju se sigurnije. Vrtić je za igranje i socijalizaciju, a ne za čitanje. Čak ni u prvi razred kad mi je krenulo dete, nisu ga terali da uči da čita. Malo po malo, ono je naučilo sve na vreme i u korak sa drugom decom”, napisala je Zaske.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Ne branite deci da se igraju s vatrom

“Ćerka je bila drugi razred kada sam saznala da će u školi imati projekat koji uključuje kontakt sa vatrom. Nisam joj dozvoljavala pre toga u kući da se igra sa upaljačima i svećama. U školi je sve naučila kako treba, pa smo posle i u kući mogli sve pred njom da koristimo. Bila je jedino dete u odeljenju koje pre tog projekta nije smelo da ima ikakav kontakt sa vatrom, čak ni za Novu godinu i Božić”, dodala je Zaske.

Dozvolite deci da idu skoro svuda sama

Većina dece već od prvog razreda sama idu peške ili autobusom do škole. Neka su čak dolazila i metroom sama! Nemci jesu zabrinuti za njihovu sigurnost ali imaju poverenja u decu i sistem u gradu i vode računa o saobraćaju, a ne o strahovima oko otmica i sličnog. Prema istraživanjima u Nemačkoj, šetnja dece do škole i nazad bez prisustva roditelja daje im veću sigurnost kasnije u životu.

Napravite žurku na početku školske godine

Nemci vole da kažu da su tri najveća događaja u životu početak školovanja (polazak u prvi razred), matura i venčanje.

Žurka na početku prvog razreda u deci budi najlepša osećanja i svakim novim danom imaće sve bolje lične doživljaje oko te ustanove. Škola im neće biti odbojna, već mesto gde mogu doživeti lepe emocije. Škola će im signalizirati veliku životnu promenu i uliti im entuzijazam za učenje.

Vodite decu svaki dan napolje

Svaki Nemac će reći ono čuveno da “ne postoji loše vreme, već samo pogrešno odabrana odeća za taj dan”.

“Važnost svakodnevnog boravka dece napolju je neprocenjiva. Nebitno je da li je kiša, sneg, jjak vetar, roditelji masovno vode decu u parkove i na igrališta. Iako smo ćerka i ja nekoliko godina u Berlinu i dalje ponekad oklevam da je samu pustim napolje čak i tamo gde je sigurno. Još stojim na terasi kad se igra sa drugom decom ispred. Ali, moram i da se pohvalim – šaljem je samu u pekaru. Mali je korak za obe, ali znači”, istakla je Sara Zaske.

Izvor: Vreme/Time/I.Đ.

Foto: Ilustracija/Freepik.com