Ne propustite predstavu „Zvezdana prašina“ 10. i 11. juna u Beču!

Premijera pozorišne predstave „Zvezdana prašina“, pisac Dušan Kovačević, režija Marina Đorđević, u izvođenju pozorišta STANISLAVSKI iz Beča.

Premijerno u petak 9. juna i subotu i nedelju 10. i 11. juna 2023. godine, bečka publika će imati priliku da pogleda izvrsnu pozorišnu predstavu, komediju “Zvezdana prašina”. Predstava je rađena  po tekstu najpoznatijeg srpskog dramskog pisca i scenariste Dušana Kovačevića, u režiji Marine Đorđević i u izvodjenju omladinskog pozorišta STANISLAVSKI iz Beča. Predstava će biti izvedena u bečkom pozorištu Ateliertheater.

“Zvezdana prašina” je priča o ljubavnicima koji se krišom sastaju, uvek iznova evocirajući prvi ljubavni sastanak, gladni strasti i mističnosti koje im nedostaju u njihovim brakovima.

Kad odluče da se razvedu od svojih supružnika, shvataju da ono što traže možda ne nedostaje njihovim bivšim partnerima, već braku kao instituciji, društvenom konstruktu koji nije prilagođen ličnim senzibilitetima. Ovaj tekst, koji je prvobitno napisan i snimljen kao televizijska drama 1976. godine, na komičan način obrađuje ideje koje imamo o ljubavi i zajedništvu.

“Drame Dušana Kovačevića su među najigranijim predstavama na srpskom jeziku. Uz filmske adaptacije njegovih dela vezuju se najveća imena jugoslovenske kinematografije, a replike iz filmova kao što su „Maratonaci“, „Balkanski špijun“, „Ko to tamo peva“ i „Radovan Treći“ i dalje se citiraju širom zemalja bivše Jugoslavije. Upravo zbog toga sam želela da bečkoj publici ponudimo nešto što im nije toliko poznato, a takođe je poteklo iz pera genijalnog Kovačevića”, kaže za naš portal rediteljka predstave Marina Đorđević.

Sudbine četvoro ljudi, zamršene u klupko autentičnog Kovačevićevog nadrealizma u kome sve miriše na prženu ribu, pokojnici se taksijem odvoze na sopstvenu sahranu, a kelneri podmeću gostima pepeljare da bi ovi mogli da ih ukradu dok ulicama odzvanjaju tonovi čuvenog džez klasika „Zvezdana prašina“.

Glavni likovi u predstavi “Zvezdana prašina” su Marko koji je nesrećan u svom braku, Jelena koja je nesrećna u svom, Kaća koja je verovatno nesrećna u svom braku, dok Ivan ne zna da li je srećan ili nesrećan. Pijani šaran je svakako najnesrećniji, iako je kum pijaniji od njega. Međutim, ako bi se Ivan i Jelena razveli i ako bi se Marko i Kaća razveli, možda bi Marko i Jelena mogli biti srećni u svom braku, a Kaća i Ivan u nekom drugom. A tetka? Ona je srećna otkako nije više ni sa kim u braku!

“Kovačević u svojim delima maestralno kombinuje komediju sa problemima društva i pojedinca. Njegovi tekstovi nas teraju da se pozabavimo temama koje u nama izazivaju najdublje strahove, da im pogledamo u oči i da se slatko nasmejemo na njihov račun. Ima nečeg veoma oslobađajućeg i katarzičnog u tome. Svojim genijalnim pripovedanjem je naučio generacije kako da se suočavaju sa strahotama realnosti, ali da ne očajavaju pred njima, već da u njima vide ironiju života”, objašnjava rediteljka Marina i smatra da će mladi glumci Omladinskog pozorišta Stanislavski posetiocima  sjajno dočarati dramski tekst.

“Glumci su se predano posvetili radu na likovima i probama u nameri da na sceni daju sve od sebe! Njihova motivacija, ideje, snaga volje i ljubav prema pozorištu i publici za mene su, pored samog dramskog teksta, nepresušan izvor inspiracije i jedva čekam da vidim kako im lica blistaju na sceni dok oko njih grmi aplauz”, kaže rediteljka.

Ulaznice za predstavu “Zvezdana prašina” možete kupiti na platformi shop.eventjet.at/ateliertheater

DATUMI : 9.,10.,11. jun 2023. u  Ateliertheater u Beču

ADRESA POZORIŠTA:
Ateliertheater
Burggasse 71, 1070 Wien

Rediteljka MARINA ĐORĐEVIĆ

Biografija:
Marina Đorđević je pozorišna rediteljka koja živi i radi u Beču. Diplomirala je Pozorišne, filmske i medijske nauke na Univerzitetu u Beču (TFM – Theater-, Film- und Medienwissenschaft). Tokom studija započinje saradnju sa Omladinskim pozorištem i akademijom glume Stanislavski iz Beča, gde je radila kao asistent režije na projektima kao što su mjuzikli „Kosa“ (2016) i „Cigani lete u nebo“ (2018), kao i predstava za decu „Pepeljuga“ (2019).

Po završetku studija režira predstavu za mlade „Lajanje na zvezde“ prema dramskoj adaptaciji istoimenog kultnog romana Milovana Vitezovića. Predstava je 2021. godine u više navrata odigrana pred punom salom bečkog pozorišta Ateliertheater u 7. bečkom okrugu.  Godine 2022. režirala je poznati komad Ežena Joneska „Ćelava pevačica“ koji je igran u pozorištu Metropol, a zatim i u okviru bečkog festivala Birdie 15.  Predstava “Zvezdana prašina”, prema dramskom tekstu Dušana Kovačevića koju je režirala biće izvedena u junu 2023. godine, a  za 2024. godinu je najavljeno izvodjenje predstave „Skakavci“ Biljane Srbljanović.

ZVEZDANA PRAŠINA:

Produkcija: Omladinsko pozorište & Akademija glume STANISLAVSKI
Intendant: Violeta Veljović
Dramski tekst: Dušan Kovačević
Režija: Marina Đorđević
Asistent režije: Larisa Černe
Dizajn/tehnika zvuka i svetla: Ivan Ljubisavljević
Scenska šminka: Aleksandra Miladinov
Originalna muzika: Joan Tudoran

Uloge tumače:
Aleksandar Kostić – Marko
Zorica Simić – Jelena
Veselin Rafailović – Ivan
Aleksandra Miladinov – Kaća
Dorijan Bakos-Dodek – Kum
Larisa Černe – Tetka
Danijel Živković – Kelner
Marija Gajić – Žena koja se zove Jelena
Nikola Prerad – ulični svirač
Specijalni gost: Mark Bless

Izvor: dijaspora.tv/ PROMO

Foto: Promo/ Akademija glume Stanislavski