Najnoviji skandal u fudbalu: FIFA hitno traži novog domaćina za Svetsko prvenstvo

FIFA je verovatno najveća sportska organizacija na svetu, ali se čak i njoj potkrade po koja greška u proceni.

Očekivali su da neće morati da rešavaju ovaj problem, ali je guverner Balija odlučio da zabrani dolazak Izraelcima na ceremoniju izvlačenja grupa za Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina.

Ovo takmičenje je na programu od 20. maja do 11. juna 2023. godine, a iako je do početka ostalo oko 50 dana niko ne zna gde će se odigrati.

FIFA je oduzela domaćinstvo Indoneziji nakon što je guverner zabranio predstavnicima Izraela da učestvuju na turniru, a onda je odlučeno da se žreb pomeri. To je bio presedan kakav dugo nije viđen (možda i nikada), a sada je usledio novi.

Indonezija nema diplomatske odnose sa Izraelom prema istraživanju BBC iz 2017. godine čak 64 odsto stanovnika ima negativne stavove prema Izraelu.

„U trenutnoj situaciji, FIFA je odlučila Indoneziji uskratiti pravo domaćinstva U20 Svetskog prvenstva. Novi domaćin turnira će biti objavljen uskoro, a termin se neće menjati“, saopštila je FIFA.

Argentina je tražila da bude domaćin, baš kao i Peru, te Katar.

Ipak, Kataru nikako ne odgovara što su tokom maja i juna izuzetno visoke temperature.

„Svi poznajemo argentinski fudbal i on sigurno može ugostiti takmičenje ovog nivoa. Ima još zemalja koje su takođe pokazale interes, ali kao kandidat, s državnim jamstvima i drugim detaljima, Argentina je prvi favorit. Odluku ćemo doneti u roku od dva ili tri dana“, poručio je Đani Infantino, predsednik FIFA.

Prethodno takmičenje je odigrano 2019. godine u Poljskoj kada je Ukrajina u finalu srušila Južnu Koreju.

Izvor: Nova.rs / Miodrag Dimitrijevic