Mir na vidiku? Putin: Rusija spremna na pregovore

Prema rečima njenog predsednika Vladimira Putina, Rusija je spremna da pregovara sa svim stranama uključenim u ukrajinski sukob. Međutim, rukovodstvo u Kijevu i njegove zapadne pristalice već su odbile pregovore, tvrdi Putin.

U intervjuu za državnu TV, Putin je rekao: “Spremni smo da pregovaramo o prihvatljivim rešenjima sa svim uključenim stranama, ali je to na njima – nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, već oni”.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je cilj Zapada da rasparča Rusiju i da se u tom cilju rukovodi politikom „zavadi, pa vladaj“.

On je za TV „Rusiju-1“ istakao da je uveren u ispravnost izabranog puta.

„Mislim da idemo pravim putem, štitimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. Jednostavno nemamo drugog izbora nego da zaštitimo naše građane. Ali, mi smo spremni da pregovaramo sa svim učesnicima u ovom procesu o nekim prihvatljivim ishodima, ali to je njihova stvar – nismo mi ti koji odbijamo pregovore, već oni“, rekao je šef ruske države.

On je podsetio da Rusija od 2014. godine pokušava da reši situaciju u Ukrajini mirnim putem

„Uvek smo se zalagali da se svi sporovi rešavaju mirnim putem, pregovorima. Ali, nažalost druga strana je bila drugačije raspoložena, počeli su, kao što sam mnogo puta rekao, a to svi znamo, da izvode tamo surove vojne akcije. Na ovaj ili onaj način morali smo da zaštitimo ljude koji žive na ovim teritorijama, morali smo da podržimo izbor stanovnika Krima. Sve je od toga i počelo“, podsetio je Putin, prenosi Sputnjik.

„Zapravo, sve se zasniva na politici naših geopolitičkih protivnika, koja ima za cilj da se Rusija rasparča, istorijska Rusija. ‘Zavadi, pa vladaj ‘– oni su to uvek pokušavali, pokušavaju i sada, ali naš cilj je nešto drugo – da ujedinimo ruski narod“, rekao je Putin.

Vazdušna uzbuna verovatno zbog borbenih aviona iz Belorusije

U Ukrajini su vlasti jutros rano objavile uzbunu za napad iz vazduha, a oko podneva objavile prekid iste. Nema izveštaja o novim napadima. Prema nepotvrđenim izveštajima na društvenim mrežama u Ukrajini, uzbuna je možda bila podignuta nakon što su ruski ratni avioni poleteli iz Belorusije. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je na državnoj televiziji da su ruski vojni avioni na nebu praktično 24 sata i dodao „Povećali smo spremnost, sve što poleti mora da bude pod našom kontrolom“.

Sve više je Evropljana koji smatraju da su pregovori jedino rešenje i nada se da će oni doneti mir Ukrajni, ali i vratiti ostatak Evrope u normalne tokove.

Svet Dijaspore/ Izvor: FoNet, Krone.at