Markonov predlog za okončanje sukoba: Putinu garancija za bezbednost u zamenu za mir

Francuski premijer Emanuel Makron je, posle razgovora s američkim kolegom Džozefom Bajdenom, izjavio da bi mogla da se nađu rešenja za po Evropsku uniju štetne američke ogromne subvencije za domaću privredu, a „razmenjeno je i mišljenje o budućoj evropskoj bezbednosti i jemstvu koja treba dati Rusiji za njenu sigurnost“.

Makron je posle višednevne posete Americi, koju je ocenio kao vrlo uspešnu, predočio da je za to da Evropa takođe odobri zamašne subvencije svojoj privredi u trci za povećanje proizvodnje presudno važnih čipova za industriju, baterije i električne automobile, kao i za povratak energetske bezbednosti i prelaska na „zelenu energiju i privredu „.

Makron je podvukao da „Zapad treba da bude spreman da Moskvi pruži bezbednosne garantije ako (ruski predsednik Vladimir) Putin pristane na pregovore o miru u Ukrajini“ i precizirao da je „s Bajdenom razgovarao o strukturi bezbednosti za sutra“.

Šef francuske države je francuskim medijima rekao da uskoro namerava da razgovara s Putinom, kao i da „bi Zapad morao da nađe razumevanje za zahtev Moskve za jemstvo za bezbednost i zabrinutost Kremlja kad je reč o širenju NATO na istok i pretnji Rusiji“ ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rešenju.

U intervjuu francuskoj tv mreži TF1 je šef Jelisejske palate naveo da pitanje „straha Rusije da će NATO doći na sama ruska vrata i da razmeštaj oružja NATO zapreti Rusiji mora biti deo pregovora o miru“.

„A to znači da moramo biti spremni da utvrdimo takođe kako ćemo mi zaštiti naše saveznike i kako Rusiju uveriti kad sedne za pregovarački sto“, objasnio je Makron, naglasivši da će Francuska, SAD i Zapad nastaviti finansijsku i pomoć u oružju Ukrajini.

Francuski predsednik je želeo da naglasi da je Bajdenu i američkom Kongresu predočio da je američki Zakon o suzbijanju inflacije (IRA) od 739 milijardi evra, od čega 369 milijardi dolara za „zelenu industriju“, „krajnje agresivan za Evropu i Francusku jer odvraća ulaganja i proizvodnju na starom kontinentu“, a u Ameriku jako privlači evropske i svetske firme i investitore da tamo prebacuju svoju proizvodnju zbog ogromnih olakšica.

To sve i takođe protekcionistički američki zakon o podsticanju proizvodnje čipova će „razbiti Zapad „, upozorio je Makron u situaciji kad zapadni partneri treba zajedno da podstaknu otvaranje radnih mesta i sučele se s konkurencijom Kine i drugih azijskih zemalja.

Šef francuske države je obelodanio da su se on i Bajden dogovorili da „zajedno delaju… otklone tehničke propuste i sve što više usklade – kako je rekao američki predsednik“.

Makron je u intervjuu listu „Parizijen“ stavio do znanja da „brani zamisao o subvencijama za evropsku proizvodnju… jer Amerikanci imaju zakon ‘Kupuj američko’, Kinezi ‘Kupuj kinesko’, pa mi Evropljani ispadamo jedini u svetu koji od svih kupuju, a ne brane svoju industriju i za to sam da zaštitimo ‘made in Europe’“.

Izvor: Beta via N1.rs