Mark Zuckerberg podelio 11.000 otkaza zaposlenima „Mete“ – Šta će biti sa Fejsom?

Meta, vlasnica Facebooka, saopštila je u sredu da će otpustiti više od 11.000 radnika upozorivši na pad prihoda od oglašavanja u razdoblju posuštajanja privrednih aktivnosti.

Talas otpuštanja, prvi u 18-godišnjoj istoriji Facebook-a, sada Mete, nadovezuje se na hiljade otkaza u drugim velikim tehnološkim kompanijama, uključujući Twitter u vlasništvu Elona Muska i softverskog diva Microsoft.

Procvat u vreme pandemije splasnuo je u ovoj godini i uništio optimistične prognoze za ovu godinu koja je donela najvišu inflaciju u poslednjih nekoliko decenija i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

“Ne samo da se internetska trgovina vratila pređašnjim trendovima, već su i makroekonomski pad, oštrija konkurencija i signali gubitka oglasa smanjili naše prihode više nego što sam očekivao”, rekao je glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg u poruci zaposlenima.

“Pogrešio sam i preuzimam odgovornost za grešku”, kazao je Zuckerberg.

Foto: AFP/Mandel Ngan

Meta mora efikasnije da koristi kapital i preusmeri resurse na “područja rasta visokog prioriteta”, poput objave sadržaja uz podršku veštačke inteligencije, oglasa i poslovnih platformi, ali i projekta “metaverse”.

Kompanija je objavila da će otpuštenim radnicima isplatiti otpremine u visini 16 nedelja osnovne plate, plus dva dodatne sedmice za svaku godinu radnog staža i preostalo plaćeno slobodno vreme odnosno ostatak od godišnjeg odmora.

Radnicima će još šest meseci pokrivati troškove zdravstvenog osiguranja, a otpušteni će 15. novembra dobiti uplate doprinosa za penziju.

Meta je saopštila i da planira da smanji diskrecijsku potrošnju i da produži zamrzavanje zapošljavanja do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Izvor: Hina vai N1.hr