LEGENDA JUGOSLOVENSKOG GLUMIŠTA: Uloge po kojima ćemo zauvek pamtiti Žarka Lauševića

Glumac Žarko Laušević umro je u 63. godini, a iza sebe ostavio je veliki broj legendarnih uloga.

Žarko Laušević je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava.

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“.

Ubrzo je dobio ulogu u seriji „Sivi dom“, koja mu je donela slavu.

Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: „Šmeker“, „Svečana obaveza“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Oficir s ružom“, „Braća po materi“, „Boj na Kosovu“, „Original falsifikata“, „Bolje od bekstva“, „Kaži zašto me ostavi“, „Nož“…

Posle više od decenije pauze vraća se na veliko platno ulogom ikonopisca Save u filmu „Tajna nečiste krvi“.

Nakon toga, niže uloge u filmovima „Smrdljiva bajka“ (2015) i „Senke nad Balkanom“ (2017) gde tumači princa Đorđa Karađorđevića.

TV publici predstavio se 2018. godine maestralnom ulogom Aćima Katića i seriji Koreni. Igrao je i u Državnom službeniku (2019-2020), Ime naroda (2020), Aleksandar od Jugoslavije (2021), Kalkanski krugovi (2021), Vreme zla (2021), Leto kad sam naučila da letim i Heroji (2022) i Heroji Halijarda gde tumači Kostu Jovića (2023).

Kako mediji prenose, Žarku je nedavno dijagnostikovan rak pluća, zbog čega je pre tri meseca bio i hospitalizovan u bolnici „Bežanijska kosa“, a poslednji put viđen u javnosti na velikoj premijeri filma „Heroji Halijarda“.

Izvor: Nova.rs/Svet Dijaspore