KRALJICA TRPEZE: Donosimo vam recept za savršenu rusku salatu

Ruska salata, kod nas je neizostavni deo praznične trpeze i znamo je samo kao takvu. Ipak, ova salata je popularna u celor Istočnoj Evropi, a sada i u svetu, a poznata je pod različitim imenima kao „Ensalada Rusa“ ili „Olivije salata“ ili „Salata Olivie“.

Ovo je jednostavna salata iz 18. veka koju je izmislio Lucien Olivier i koja je širom Istočne Evrope široko prepravljana.

Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.

Sastojci:

Krompir;
Šargarepe;
Jaja;
Grašak;
Kiseli krastavci;
Luk;
Šunka (opciono).

Priprema:

Ruske salata je veoma jednostavna, međutim, zahteva nekoliko koraka i dodatno vreme, jer povrće i jaja treba skuvati i ohladiti pre sečenja.

Korak 1: Stavite jaja u lonac hladne vode. Pustite da provri i kuvajte 10 minuta. Izvadite jaja iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade pre ljuštenja.

Korak 2: Stavite neočišćene krompire i šargarepe u lonac vode. Dodajte kašičicu soli i pustite da provri. Kuvajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se potpuno ohladi pre ljuštenja.

Korak 3: Oljuštite i iseckajte kisele krastavce (ljuštenje je opcionalno; mislim da bolje ukusno u salati bez tvrde kože).

Korak 4: Iseckajte luk.

Korak 5: Ocedite i isperite konzervirani grašak.

Korak 6: Oljuštite i iseckajte jaja, krompire i šargarepe na kocke (ako koristite, na kocke iseckajte i šunku).

Korak 7: Stavite sve sastojke u veliku činiju i promešajte.

Korak 8: U maloj činiji pomešajte majonez sa senfom i biberom. Dodajte ga u sastojke salate i ponovo sve promešajte.

Važan savet prilikom pravljenja salate: Ne solite smesu od majoneza. Majonez, kao i senf, već sadrže dosta soli. Prelijte salatu dresingom, probajte, i tek onda dodajte so ako je potrebno. Zapamtite, uvek možete dodati so, ali je ne možete ukloniti!

Izvor: Politika.rs