KO VEČERA VINO, DORUČKUJE VODU: Otkrivamo najbolje rešenje za praznični mamurluk

U vreme praznika dosta se jede, kao po običaju, ali dosta se i pije. Gde je dobra hrana, tu je i pokoja rakijica, te čaša vina ili piva, posebno u doba slavlja kada se neretko popije i pokoja čašica više.

Opšte je poznata ona „ko večera vino, doručkuje lekove“, međutim, ono što muči sve ljubitelje noćnog života i alkohola jeste pitanje – koji je zapravo odgovarajući i univerzalni lek za mamurluk?

Otkako je alkohola, od tada datira i ovo pitanje, međutim, ni najveći stučnjaci dosad nisu uspeli da daju jedinstven odgovor niti da smisle lek protiv mamurluka i posledica pijanstva. Mnogi recepti dele se ne sajtovima i društvenim mrežama, poput toga da u trežnjenju pomaže kisela voda kao i pri eventualnom bolu želuca, takođe da bi valjalo da po ustajanju popijemo neki analgetik, pojedemo nešto slatko, med ili bananu…

Ipak, kako bismo bili sigurni i otkrili pravi recept za lečenje mamurluka, upomoć smo pozvali doktorku Radmilu Šehić, lekarku opšte prakse, koja nam je dala savet šta treba uraditi dan posle pijanstva.

Što više tečnosti

Mamurluk je skup posledica zloupotrebe alkohola. Konzumiranjem velikih količina alkohola dolazi do dehidratacije organizma, sveopšte slabosti i razdražljivosti. Alkohol sagoreva glukozu u našoj krvi tako da dolazi do hipoglikemije, zbog čega bi trebalo najpre nadomestiti šečer, ali i tečnost. Pre svega bih savetovala unos velikih količina tečnosti kako bismo se rešili dehidratacije, a ponajviše u obliku voćnih sokova, prirodnih, jer su oni puni prirodnih šećera iz voća. Takođe bi trebalo uzimati vodu, kako običnu, tako i mineralnu, čajeve – šta kome najviše odgovara„, kaže doktorka Šehić za B92.net.

Hrana i lekovi

Što se hrane tiče, takođe se može pojesti banana zbog šećera, kao zamena za prirodne sokove, ali ono što moram naglasiti jeste da se u danima mamurnog stanja konzumiraju laki, skromni obroci, tek po zalogaj–dva. To kažem jer su tada naši jetra i pankreas već opterećeni pa ih ne treba dodatno opeterećivati teško varljivom ili masnom hranom. Dakle, manji obroci, tek da zavaramo glad, manji, ali češći„, govori doktorka, koju smo potom upitali i da li je pametno da mamurni posegnemo za nekom vrstom lekova, odnosno analgetika.

Ukoliko imate glavobolju i ona će proći posle unosa tečnosti i šećera. Ipak, ukoliko je nesnosna, savetujem da se konzumiraju paracetamolski medikamenti, jer su najmanje štetni. Ono što bih volela da poručim vašim čitaocima jeste da se ne plaše, da mamurluk nije trajno stanje niti opasno po život, ali i da ih posavetujem da ne zloupotrebljavaju alkohol„, poručila je na samom kraju dr Radmila Šehić.

Izvor: B92.net