Ko ima novac, sedište za beg plaća oko 25.000 evra – Bogati Rusi napuštaju zemlju u privatnim avionima

Egzodus dodatno podstiče strahove da će Kremlj ove nedelje zatvoriti svoje granice za vojno sposobne muškarce

Nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju vojske, bogati Rusi su pohrlili u privatne avione. Sedište u privatnom avionu plaćaju između 22.000 i 28.000 evra, dok se cena iznajmljivanja aviona sa osam sedišta kreće od 90.000 do 160.000 evra, što je nekoliko puta skuplje od uobičajene.

Iako pre svega bogati Rusi mogu da priušte takve cene, drugi se sve češće odlučuju za bekstvo iz zemlje. Egzodus dodatno podstiče strahove da će Kremlj ove nedelje zatvoriti svoje granice za vojno sposobne muškarce. Graničari od nedelje zaustavljaju mladiće na granici Rusije sa Gruzijom, pozivajući se na zakon o mobilizaciji, piše jutarnji.hr.

„Situacija je trenutno potpuno luda. Nekada smo dobijali 50 zahteva dnevno. Sada dobijamo oko 5.000 u jednom danu“, rekao je za Gardijan Jevgenij Bikov, direktor kompanije za iznajmljivanje privatnih aviona Iour Charter.

Bikov dodaje da Rusi najčešće biraju Jermeniju, Tursku i Azerbejdžan, gde im za ulazak u zemlju nije potrebna viza.

Odluka Kremlja da objavi delimičnu mobilizaciju dovela je do navale vojno sposobnih muškaraca da napuste zemlju, što je izazvalo novi, verovatno bez presedana, odliv mozgova. Kilometarske gužve nastale su na ruskim graničnim prelazima, dok je većina komercijalnih avionskih karata u jednom pravcu rasprodata za naredne dane.

Bikov je rekao da je njegova kompanija počela da iznajmljuje veće komercijalne avione u nastojanju da zadovolji potražnju i niže cene. „Jednostavno ne možemo da nađemo dovoljno mesta za sve“, rekao je on i dodao da najjeftinije mesto u čarterskom komercijalnom avionu do Jerevana košta 3.300 evra.

Dostupnost aviona za iznajmljivanje bila je ozbiljno ograničena nakon što su EU i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji ubrzo nakon početka invazije. Sankcije su zabranile lizing ili osiguranje aviona za upotrebu u Rusiji.

„Sve evropske kompanije privatnih mlaznih aviona napustile su tržište. Sada postoji veća potražnja nego ponuda, a cene vrtoglavo rastu u odnosu na pre šest meseci“, rekao je izvršni direktor FlightVai-a Eduard Simonov, koji vidi i do 50 puta veću potražnju.

Prema ruskom poslovnom listu Komersant, jedna kompanija za dizajn video igara u Moskvi iznajmila je ceo let kako bi izvela zaposlene iz zemlje.

„Dobijamo potpuno novu bazu klijenata, kompanija kao i ljudi koji nikada ranije nisu leteli privatno“, rekao je Simonov. „Među njima ima mnogo onih koji imaju višak novca i žele da pobegnu.

Dok srednja klasa troši svoju ušteđevinu da bi stekla slobodu, mnogi bogataši su odavno pobegli. Istraživanje konsultantske firme Henlei & Partners objavljeno još u junu predviđa da će više od 15.000 milionera pobeći iz Rusije ove godine jer se ne slažu sa Putinovom odlukom da napadne Ukrajinu.

Mobilizacija će verovatno dodatno produbiti ovaj odliv, što bi moglo ozbiljno da ošteti rusku ekonomiju. Egzodus bogatih i moćnih Rusa mogao bi da rezultira i gnevom stanovnika siromašnijih delova zemlje, koji su nesrazmerno pogođeni mobilizacijom.

Karte na komercijalnim letovima do Beograda brzo rasprodate, a cena letova do Istanbula i Dubaija dostigla čak 9.200 evra / Foto: EPA-EFE/ Valda Kalnina  

Izvor: Jutarnji.hr / via Danas.rs