KJOTO NIJE ZABAVNI PARK: Japanske vlasti će zabraniti turistima pristup distriktu gejši zbog „nekontrolisanog“ ponašanja

Ako ste ikada posetili drevnu japansku prestonicu Kjoto, verovatno ste spazili gejše, lica obojenih u belo i u prelepim kimonima, dok žure na sastanak po uskim ulicama slavnog distrikta gejši.

Ljudi to nazivaju „magičnim trenutkom“.

Gejše, legendarni deo japanske kulture, profesionalne su zabavljačice obučene u raznim tradicionalnim umetnostima u koje spadaju ples i muzika.

Ali Kjoto sada zatvara neke privatne uličice u distriktu gejši.

„Postavićemo u aprilu natpise koji poručuju turistima da se klone privatnih ulica“, rekao je za novinsku agenciju AP lokalni zvaničnik distrikta Isokazu Ota.

Turisti prave gužvu po uskim, mirnim uličicama Giona, često sledeći vodiče koji pokazuju ljudima okolinu, povremeno zastajući zbog dugih govora o stvarima koje ih interesuju.

To je popularno odredište – distrikt krivudavih uličica je poznat po pitoresknim hramovima, vrtovima i čajdžinicama.

To je takođe mesto na kojima gejše i njihove „maiko“ šegrtkinje, u kimonima (tradicionalnoj japanskoj odeždi) i sa ukrasima u kosi, izvode ples i muziku.

Naoružani foto-aparatima, posetioci obično žure u Gion, u nadi da će uhvatiti žene na putu do njihovih časova plesa ili otmene večere.

Pritužbe na fanatične posetioce su prisutne već godinama, a lokalne vlasti se žale da „nekontrolisani turisti“ uznemiravaju gejše i ponekad ih prisiljavaju da se slikaju ili im dodiruju kimona.

Kad je pandemija korona virusa dovela do zastoja u turizmu, problem je postao manje hitan, ali sada su se posetioci ponovo vratili u velikom broju.

Ota, sekretar zastupnik saveta južnog dela distrikta Gion, kaže da se mase turista ponekad „ponašaju kao paparaci“ kad gejše izađu iz uličica, koje su široke svega jedan ili dva metra.

Obaveštenja na engleskom i japanskom u okrugu upozoravaju turiste na kazne od 10.000 jena (70 dolara) ako uđu u područja u kojima je fotografisanje zabranjeno

Javne ulice distrikta će ostati otvorene za turiste, tako da će ova oblast i ostatak Kjota i dalje biti preplavljeni posetiocima, i iz Japana i iz čitavog sveta.

Prošle godine je Japan posetilo više od 25 miliona posetilaca, u želji da uživaju u finoj japanskoj kuhinji, naprednim elektronskim napravama, besprekorno sređenim vrtovima i čudima prirode kao što su planina Fudži i godišnje cvetanje trešnji.

Pre pet godina, Japan je posetilo 32 miliona ljudi, potom 2021. svega 250.000, a ovogodišnja brojka mogla bi da se približi rekordu iz 2019. ili čak da ga premaši, tvrde stručnjaci.

Pomisao na to je zabrinula mnoge stanovnike Giona.

Njihova lokalna vlast je najbolje sumirala nedostatak entuzijazma koji oni osećaju prema hordama posetilaca pre nekoliko meseci izjavivši: „Kjoto nije zabavni park“.

Izvor: Danas.rs