Kitovi ubice napali hrvatski brod: Putnici spaseni zahvaljujući pribranom kapetanu (VIDEO)

Orke su napale hrvatski brod kod Gibraltara, izjavio je za Index.hr Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković. On se trenutno nalazi na hrvatskom brodu koji plovi Gibraltarom.

Za Index.hr  je ispričao kako je to izgledalo, a sve je i snimio: „Kako to obično i biva, plovidba je tekla sasvim uobičajeno. Nakon početnih ekscesa u vidu morske bolesti prigrlili smo dnevnu rutinu dežuranja, klopanja gotove hrane i spavanja. Nas pet članova posade se dobro slagalo, baš kao u nekoj sladunjavoj savremenoj reklami zbog koje instinktivno poželite da promenite program“, priča za Index.hr Ereš o tome kako su se ljudi iz celog sveta našli na brodu.

„Radim na Institutu Ruđer Bošković kao stručni savetnik u Zavodu za istraživanje mora i okoline. Inače se ne bavim orkama, nego istraživanjem grafena ali je ovo bila tako dobra prilika za ekspediciju koja se ne propušta. Slučajno sam upoznao kapetana broda koji je planirao putovanje područjem gde orke napadaju brodove i tražio je moje savete i karte opasnog područja“, dodaje.

Ističe da mu je to odgovaralo jer mu je bio potreban prevoz u opasno područje kako bi istražio šta se tamo točno događa.

„Isplovili smo iz Francuske luke Les Sables u nedelju 2.7. 2023. po lepom vremenu i krenuli na tronedeljnu plovidbu prema Zadru. Svako ušuškan u svoje misli. Brazilac Rikardo, novopečeni skiper, došao je da nakupi pređene milje i iskustvo kako bi mogao da dobija bolje poslove. Džozefina i Rosko došli su da nauče da jedre u svim uslovima, mladi međunarodni par kojima je plovidba na brodovima spojila životne puteve“, priča Ereš.

Onda je prepričao kako je izgledao prvi susret s orkama. „Naš prvi susret s orkama je bio puno severnije od Gibraltara. 6.7.2023. U 14:18 CET susreli smo orke, tek 8 km zapadno od kopna blizu severne granice Portugala i Španije.

„Došle su iznenada, jedna ili dve velike orke s mladunčetom i nežno su kvrcnuli trup broda 2-3 puta od ispod. Dok su roditelji posmatrali s udaljenosti oko 20 metara, mladunče je došlo tik iza krme broda. Smanjili smo gas motoru i odvojili ga od propelera. U tom trenu je brod postao orkama nezanimljiv i nakon ovog kratkog susreta udaljili su se u smeru Biskajskog zaliva“, priča.

Onda je došlo do drugog susreta. „Drugi susret desio se u četvrtak, 13.7.2023. u 14:12. Na ulazu smo u Gibraltarski moreuz. Oseća se topli i vlažni vazduh. Kako prigodno. S leve strane se vidi obala Evrope, a s desne Afrika“, priča.

„Razmišljam o svemu u svojoj kabini kad odjednom čujem neko komešanje na palubi“, seća se i dodaje da je znao da su tačno na koordinatama gde bi mogle biti orke.

Upalio je mobilni i odlučio sve da snimi.

„Iz daleka se vide kako dolaze orke. Ima ih 3-4, možda 5, teško je reći. Kapetan odmah pali oba motora jer smo do sada jedrili. Plan je bio upaliti motore i zablokirati kormilo kako im ne bi bilo zanimljivo“, kaže.

„Tek koji trenutak posle spazim dve velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran koji ima dva motora i dva kormila). S lakoćom su došli do kormila pored kojeg su 5-10 sekundi plivali. Zatim su ga krenuli udarati nosom i gledati naše reakcije“, prepričava.

„Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja hidrodinamički stabilizovala kormilo. Izgleda da deluje. Prate nas. Pokušavaju i dalje da udaraju po kormilu. Tu i tamo uspeju, ali puno ređe. Kapetan kaže da je fizička sila toliko velika da jedva drži kormilo u ruci“, priča.

„Pokušaj manevrisanja levo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo prema kopnu jer među jedriličarima vlada verovanje da orke vole more čija je dubina veća od 20 metara“, prepričava Ereš za Index.

Izvor: Index.hr via N1info.rs