Danas rekordni tropski talas: Od Evrope do Kine pa sve do Amerike

Rekordni tropski talas i dalje traje u nedelju širom sveta, od Evrope do Kine i Sjedinjenih Država, prisiljavajući vlasti da preduzmu drastične mere kako bi se nosile s tropskim talasima i novim požarima, znakovima globalnog zagrevanja.

Italija, od severa do juga, prolazi tropski s istorijskim temperaturnim rekordima koji se očekuju sledećih dana, piše francuska novinska agencija Afp.

U nedelju je za 16 gradova oglašen crveni alarm širom zemlje, a očekuje se da će temperature doseći 36/37°C od Rima do Bolonje i pre vrhunca, početkom sledeće nedelje.

„To je peć. Ne možemo predugo ostati na istom mestu“, rekla je za AFP u subotu ujutro Veronika Niederlovi, 16, češka turistkinja koja je došla u posetu Rimu.

Italijanska vlada savetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim crvenim alarmima da izbegavaju direktan boravak na otvorenom sredinom dana, te da vode posebnu brigu o starijim i ranjivim osobama.

Foto: Freepik.com

Prema dnevniku Il Messaggero, dvojica fudbalera amatera, starosti  48 i 51 godine, umrla su u petak uveče, nakon što im je pozlilo, verovatno zbog vrućine, tokom utakmica na jugu zemlje.

Italijanski meteorološki zavod strahuje od „najintenzivnijeg tropskog talasa, ali i jednog od najintenzivnijih svih vremena“.

U Nemačkoj su najviše temperature u subotu izmerene u bavarskom mestu Möhrendorf-Kleinseebach (38,8 stepeni). Osim toga, u Berlinu je zabeleženo 35°C, a u Minhenu34°C, piše nemačka agencija DPA.

U Francuskoj je ministar poljoprivrede u subotu bio žestoko kritikovan, jer je uveravao da su temperature „prilično normalne za leto“.

Mesec jul bio je drugi najtopliji od početke merenja u Francuskoj, gde je nekoliko departmana od utorka stavljeno pod narandžasti alarm zbog tropskog talasa.

Grčka takođe pati zbog vrućina, zbog čega su vlasti bile prisiljene da zatvore Arkopolj tokom najtoplijih sati u nedelju, treći dan zaredom, kada su temperature u zemlji dosezale preko 41°C.

Temperature su u subotu premašile 40C na 87 mernih stanica, prenela je grčka novinska agencija ANA.

U Španiji se očekuje novi talas vrućine između ponedeljka i srede nakon kratkog predaha ovog vikenda na kraju nedelje, u kojem su temperature premašile 40°C u Andaluziji na jugu zemlje, kao i na Kanarskim ostrvima.

Foto: Freepik.com

Izvor: Hina via N1info.rs