Još uvek niste dobili „Klimabonus“ od 500 evra? Svet Dijaspore vam otkriva zašto niste…

Već danima se mnogi pitaju zašto im najavljivani „Klimabonus“ u iznosu od 500 evra još uvek nije „legao“ na račun.

Savezno Ministarstvo za zaštutu klime, životne sredine, energetike, inovacije i tehnologije (Bundesministerium für Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilität, Innovation und Technologie), još u toku leta je saopštilo da će svaki odrasli stanovnik Austrije kao podršku kućnom budžetu dobiti jednokratnu pomoć u visini od 500 evra, a maloletna lica 250.

Isplate „Klimabonusa“ putem bankovne transakcije su počele da se vrše od 1. septembra, i kako je bilo najavljeno, trebalo je da budu okončane do 1. oktobra, a onda je saopšteno da će se isplate prolongirati do 15. oktobra.

Međutim, sve više je negodovanja u narodu ali i bojazni da bi moglo doći do toga da pojedinci, odnosno oni kojima do sada nije stigao „Klimabonus“, ostanu bez te financijske pomoći.

Sve više je onih koji se žale da svoj „Klimabonus“ nisu dobili u vidu transfera na račun, več kao vaučer putem pošte, što je dovelo do masovnih redova ispred pošti.

Mnogi se plaše da će izgubiti pravo na svojih 500 evra „Klimabonusa“ koji im sleduju kao stanovniku Austrije jer nisu kod kuće kad poštar dođe , te ne mogu lično da preuzmu vaučer, jer ga poštari, uprkos ovlašćenju, neće da uruče članovima porodice koji su tog trenutka u kući.

Foto: Karl Schöndorfer / picturedesk.com

Zašto su se pojavili vaučeri umesto najavljenog transfera na račun?

Mnogi se pitaju zašto su se uopšte pojavili vaučeri umesto najavljenog transfera na račune građana. Telefoni u resornom ministrastvu, kao i u poštama širom Austrije ne prestaju da zvone…

„Došlo je do greške u prenosu podataka za mnoge brojeve računa, zbog čega transfer „Klimabonusa“ na veliki broj pogođenih lica nije bio moguć, te sad ta lica dobijaju vaučere putem pošte“- preneo je austrisjki dnevni list “Heute” svoja saznanja koja je dobio u telefonskom razgovoru sa odgovorinim licem iz „Klimabonusa“ koje je želelo da ostane anonimno.

Do datog roka za ispatu „Klimabonusa“ koje je Ministarstvo za klimu odredilo, ostalo je još 11 dana, redovi ispred pošti su tokom celog dana sve duži, a još uvek ima onih koji i dalje nisu ni dobili vaučer u ruke.

Sve informacije na sajtu:

Klimabonus: So bekommen Sie Ihr Geld

Ukoliko imate neka druga saznanja, javite nam na E-Mail redakcije Svet Dijapore svet.austria@gmail.com

Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Svet Diajspore