JESEN I VIRUSNE INFEKCIJE: Otkrivamo pet jednostavnih načina za jačanje imuniteta i ublažavanje tegoba

U jesen naš imunitet postaje posebno ranjiv i skloni smo virusnim infekcijama. Kako bismo poboljšali fizičku otpornost i smanjili šanse za oboljevanje važno je da se okrenemo životnim navikama koje pozitvno utiču na imuni sistem.

Foto: Pexels.com

Odmorite se i napravite mentalno “čišćenje”

Tradicionalna kineska medicina jesen povezuje sa elementom metala i njegovim organima: plućima i debelim crevom koji su povezani sa emocijom tuge. Baš kao što se životinje pripremaju za zimski san, mi često osećamo prirodnu sklonost da usporimo i okrenemo se ka sebi. Shvatite ovo kao dopuštenje da više spavate i kažete “NE” društvenim okupljanjima ili aktivnostima koje vas ne uzbuđuju. Korisno je i otpuštanje svih stvari koje vam ne služe bilo da su u pitanju ljudi, osećanja, emocije ili fizički objekti. Odvojite vreme za razmišljanje i budite iskreni, otpustite ono što vam više ne služi kako biste napravili mesta za nova iskustva koja će obogatiti vaš život.

Foto: Pexels.com

Jedite sezonski

Korenasto povrće uvrstite u svakodnevnu ishranu na primer (šargarepa, beli luk, bundeva, slatki krompir, paštrnjak) ima u izobilju u jesen i predstavlja odličan dodatak sezonskoj ishrani. Hrana koja je sveža prirodno je bogatija hranljivim materijama i ima bolji ukus. Kuvanje supa i čorba odličan je način da iskoristite sezonsko povrće.

Foto: Pexels.com

Dnevno sunce

Iskoristite lepo vreme i provedite barem 15 minuta na suncu svaki dan. Naše telo sintetiše vitamin D koji ima direktnu ulogu u imunitetu. Ovog vitamina ima i u hrani koja uključuje masnu ribu (sardine, losos, bakalar) jaja i gljive. Osim sinteze vitamina D, sunčeva svetlost podiže raspoloženje i pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja.

Foto: Pexels.com

 Probiotici

Nije tajna da naš mikrobiom creva utiče na svaki aspekt zdravlja. Veliki deo imunog sistema smešten je u našim crevima. Kako biste optimizovali zdravlje creva, uključite izvore hrane probiotskih bakterija u svoju ishranu. To uključuje fermentisano povrće poput kiselog kupusa ili kvalitetne mlečne proizvode poput jogurta ili kefira.

Foto: Pexels.com

Unosite više vitamina C i hranu bogatu cinkom

Vitamin C je snažan antioksidans koji jača imuni sistem podstičući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Bela krvna zrnca su imune ćelije koje nam pomažu u zaštiti od infekcije. Hrana bogata vitaminom C uključuje bobičasto voće, kivi, papriku, agrume i brokoli. Cink je koristan protiv herpesa i infekcija poput prehlade ili gripa. Utiče na više aspekata imunog sistema kao što je normalan razvoj i funkcija ćelija uključenih u imunološku funkciju. Izvori hrane cinka uključuju plodove mora (posebno ostrige), orašaste plodove i semenke bundeve, mahunarke i meso. Oba vitamina, kao i probiotici dostupni su apotekama kao dodaci ishrani, ali vrlo je važno da ih dobijete i putem hrane.

Tekst: Svet Dijaspore