IZRAEL TVRDI DA NIJE UMEŠAN: Predsednik Irana poginuo u helikopterskoj nesreći, u zemlji proglašena petodnevna žalost

Predsednik Irana Ebrahim Reisi poginuo je u padu helikoptera na severozapadu zemlje.

U nesreći je život izgubio i ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan.

Informacije o smrti dvojice visokih zvaničnika objavila je iranska novinska agencija Mehr, a neimenovani iranski zvaničnik je u izjavi za Rojters naveo da nema preživelih putnika nakon pada helikoptera koji su u ranim jutarnjim časovima pronale spasilačke ekipe.

Nesreća se dogodila u regionu Verzegan iznad planinskog terena koji je sinoć bio obavijen jakom maglom.

Ko je bio Ebrahim Reisi?

Rođen 1960. godine u Mašhadu, Ebrahim Raisi je odrastao u svešteničkoj porodici i stekao je versko obrazovanje u mladosti. Sa 15 godina je započeo studije bogoslovije u Komu, učeći kod cenjenih naučnika, uključujući iranskog lidera Sajeda Alija Hamneija.

Slično iranskom lideru Sajedu Aliju Hamneiju, Raisi nosi crni turban, koji simbolizuje njegovu lozu Sajeda, potomka islamskog proroka Muhameda. Često se navodi kao verovatni naslednik Sajeda Hamneija.

Neposredno pre Islamske revolucije 1979. godine, tokom perioda nezadovoljstva pod Mohamedom Rezom Šahom Pahlavijem, koji je podržavao Zapad, veruje se da je Raisi učestvovao u događajima koji su doveli do Šahovog izgnanstva i uspostavljanja Islamske Republike pod iranskim liderom Sajedom Ruholahom Homeinijem.

Kasnije je pohađao Univerzitet Šahid Motahari u Teheranu, gde je dobio doktorat iz islamske jurisprudencije i prava. Nakon revolucije, Raisi je započeo svoju pravnu karijeru u kancelariji tužioca u Masjed Soleiman, kasnije je stekao iskustvo kao tužilac u različitim jurisdikcijama. Do 1985. godine popeo se do mesta zamenika tužioca Teherana.

Izvor: Politika.rs/Bizlife.rs