IZBORI ZA EU PARLAMENT: Pale vlade zbog uspona desnice, debakl Makrona i Šolca, trijumf Le Pen i Meloni

Nakon četiri dana, izbori za Evropski parlament (EP) su okončani, a rezultati su stigli iz svih 27 zemalja članica Evropske unije (EU). Evropska narodna partija (EPP) dobila je 186 mandata i gotovo sigurno će formirati većinu sa socijaldemokratama i liberalima. Desnica je ostvarila bolji rezultat nego pre pet godina, ali to nije bilo dovoljno za većinu. Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da očekuje da će dobiti drugi mandat na ovoj poziciji.

Ursula Fon der Lajen Foto: REUTERS/Florion Goga

Ursula fon der Lajen objavila kojim strankama će ponuditi saradnju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će obratiti socijaldemokratama i liberali oko buduće saradnje.

„Zahvaljujem evropskim glasačima na ukazanom poverenju. Danas je dobar dan za Evropsku narodnu stranku, pobedili smo, mi smo garant stabilnosti. Vodila sam kampanju u 17 zemalja, slušala sam iskazane zabrinutosti i videla sam da je puno poverenja u EU. Hvala svima onima koji su toliko truda uložili u ovaj uspeh. Izbori su nam dali dve ključne poruke: ovaj centar i dalje stoji, to je budućnost Evrope, ali je istina i da je desnica ostvarila bolji rezultat. Već od sutra obratićemo se velikim političkim porodicima, SPD i liberalima. Uvek sam govorila da želim izgraditi snažnu većinu za snažnu Evropu. Moj je cilj da nastavim na ovom putu koji su proevropski, proevropski“, rekla je ona u Briselu. 

Nova projekcija Evropskog parlamenta: Narodnjaci 186 poslanika, socijaldemorkate 133

Evropska narodna partija (EPP) imaće 186 mandata u novom sazivu parlamenta, dok će socijaldemokrate imati 133 mandata.

Liberali će imati 82 mesta u parlamentu, konzervativci 70, Identitet i demokratija 60, a zeleni 53. 

Veber: Fon der Lajen će i dalje voditi EU

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće na čelu Evropske unije još pet godina, poručio je večeras u Briselu lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, nakon što je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

Fon der Lajen je naglasila da će EPP izgraditi bastion protiv ekstrema i sa levice i desnice.

“Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa levice i desnice“, rekla je fon der Lajen, prenosi Rojters.

Pala i belgijska vlada

Belgijski premijer Aleksandar de Kro najavio je večeras da će od sutra biti predsednik vlade u ostavci, pošto je njegova partija desnog centra zabeležila pad na evropskim izborima.

„Za nas je posebno teško veče, izgubili smo. Od sutra ću biti premijer u ostavci“, rekao je svojim pristalicama De Kro, pošto je prema izlaznim anketama njegova stranka zabeležila rezultat od 5,7 odsto, odnosno pad od 2,9 odsto u odnosu na izbore 2019. godine.

Đorđa Meloni Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Meloni i njena partija dobili najviše glasova u Italiji

Braća Italije, partija premijerke Italije Đorđe Meloni dobila je najviše glasova na izborima.

Prema prvim podacima, njena partija dobila je između 26-30% glasova. 

Donald Tusk dobio najviše glasova u Poljskoj

Stranka poljskog premijera Donalda Tuska dobila je 38% glasova na izborima.

 Na drugom mestu je Konzervativno pravo i pravda – 33,9 odsto. 

Emanuel Makron Foto: Sarah Meyssonnier / AFP / Profimedia

Makron raspustio parlament i najavio vanredne izbore

Nakon loših rezultata na izborima u Francuskoj, predsednik Emanuel Makron raspustio je parlament i najavio vanredne izbore. 

Izbori će se održati 30. juna i 7. jula, prenosi BBC. 

Podsetimo, stranka Emanuela Makrona dobila je duplo manje glasova nego partija desničarke Marin le Pen. 

Foto: REUTERS/Yves Herman

Le Pen: Spremni smo da preuzmemo vlast

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je večeras odluku predsednika Emanuela Makrona da se u toj zemlji održe novi parlamentarni izbori, nakon što je njegova stranka Preporod doživela poraz na izborima za Evropski parlament.

„Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima“, rekla je Le Pen, prenosi Rojters.

Pedro Sančez Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Konzervativci vode u Španiji

U Španiji na glasanju za Evropski parlament prednjači konzervativna Narodna partija (PP), a prema pisanju Gardijana, PP lidera opozicije Alberta Nunjeza Feijoa ima 32,4 odsto, Socijalistička partija (PSOE) španskog premijera Pedra Sančeza 30,2 odsto, a krajnje desničarska partija Voks 10,4 odsto.

Nemačka: Ursula fon der Lajen pozvala na slavlje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ubrzo po zatvaranju birališta u Nemačkoj obratila se svojoj partiji, Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), proglasila pobedu i rekla da je vreme za slavlje.

„Mi smo najjača politička snaga u teškim vremenima“, rekla je Fon der Lajen u video uključenju iz Brisela na konferenciju za štampu u sedištu CDU u Berlinu, preneo je briselski portal Politiko.

Generalni sekretar nemačke SDP: Stranka će ispitati svoje loše rezultate

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Kevin Kihnert izjavio je da će njegova stranka, koja je, prema izlaznim anketama, osvojila samo 14 odsto glasova na današnjim izborima za Evropski parlament, u svojim redovima ispitati uzroke loših izbornih rezultata.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Prve procene sastava EP: Narodnjaci i socijaldemokrate skoro 320 mandata, zeleni i liberali doživeli pad

Evropska narodna partija (EPP) imaće 181 mandat u novom sazivu Evropskog parlamnta, dok će socijaldemokrate imati 135 mandata, predstavljeno u Briselu u okviru prvih procena.

Veliki skok mandat dobila je desna opcija Identitet i demokratija koja je sa 37 skočila na 62 mandata dok su zeleni i liberali doživeli najveći pad. 

U pitanju su preliminarne procene, ali se ne očekuju značajno veća odstupanja. 

Kihnert je rekao da bi bilo pogrešno prebaciti krivicu za neuspeh na izborima na lidera partije i nemačkog kancelara Olafa Šolca, preneo je Gardijan.

Vladajuća partija vodi na Malti

Premijer Malte Robert Abela saopštio je da je vladajuća Laburistička stranka dobila najveći broj glasova u Malti na izborima za Evropski parlament (EP).

Abela je govoreći za televiziju TVM naveo da su laburisti osvojili „solidnu pobedu“, ali je i priznao da im je glasačko telo „poslalo poruku“, prenosi Politiko.

Foto: FPÖ

Ankete: U Austriji desnica gotovo izvesno pobeđuje

Desničarska Slobodarska partija u Austrija gotovo izvesno će pobediti na izborima u ovoj zemlji, prenosi Rojters pozivajući se na rezultate anketa koja je objavljena nakon što su zatvorena birališta u ovoj zemlji. 

Austrijska desničarska Slobodarska partija ostvarila je jasnu pobedu na današnjim evropskim izborima, sa 27 odsto podrške, pokazuju projekcije javnog servisa ORF.

Vladajuća stranka centra Narodna partija osvojila je 23,5 odsto, a sledi je opoziciona Socijaldemokratska partija sa 23 odsto podške, pokazuju projekcije ORF.

Rezultati na dan izbora / Foto: Stadt Wien

Izvor: Nova.rs / Svet Dijaspore