Ideja za izlet sa decom: Careve najlepše životinje – slike iz kolekcije Habsburg-a

Österreichische Nationalbibliothek

Životinje su oduvek imale važnu ulogu za ljude. Upravo zbog toga se u nekadašnjim carskim zbirkama Austrijske nacionalne biblioteke (Kaiserlichen Sammlungen der Österreichischen Nationalbibliothek) nalaze i brojni prikazi životinja.

Izlozba „Careve najlepše životinje“ („Des Kaisers schönste Tiere“) zasniva se na ovoj bogatoj zbirci koja je izlozena u dvorani Prunksaal i predstavlja fascinantnu kolekciju sakupljenu  kroz četiri veka.

Plakat der Ausstellung „Des Kaisers schönste Tiere. Bilder aus den habsburgischen Sammlungen“ – © Österreichische Nationalbibliothek

U srednjem veku, slike životinja bile su prvenstveno dekorativne ilustracije uz rukopise, tako su stranice knjiga naseljavale stvarne i utopijske životinjske vrste. Međutim, ubrzo su se životnje našle u fokusu prikaza.

Posmatranje prirode i saznanja koja su iz njih proizašla omogućili su sve preciznija proučavanja kako domaćih, tako i divljih životinja.

Prunksaal, Josefsplatz 1 /© Österreichische Nationalbibliothek/Hloch

Izloženi radovi predstavljaju različite preference klijenata kao što su: njihovu ljubav prema životinjama, njihovu potreebu za reprezentacijom ili pak samo interesovanje za prirodne nauke.

Posvećenost carske porodice istraživanju nepoznate faune ogleda se i u brojnim izveštajima i veličanstvenim prikazima egzotičnih životinja koje su tokom ekspedicija donošene u Beč.

Životinje su uglavnom završavale u carskim menažerijama ili dvorskom kabinetu prirodnih objekata (Hof-Naturalienkabinett), koji je bio predhodnik današnjem Prirodnjačkom muzeju (Naturhistorischen Museum).

Bergzebra, Eduard Gurk, Aquarell, 1833 – © Österreichische Nationalbibliothek
Kleinfleck-Ginsterkatzen, Eduard Gurk, Aquarell, 1830 – © Österreichische Nationalbibliothek
Grüne Meerkatze aus der privaten Menagerie Kaiser Franz‘ II./I., Mathias Schmutzer, Gouache, ca. 1797 – © Österreichische Nationalbibliothek

Impresivna kolekcija životinja princa Eugena Savojskog ( Eugen von Savoyen) predstavljena je u savremenim dokumentima, kao i tužna sudbina životinja u bečkom „Wiener Hetztheater“, koje su se u 18. veku tamo mogle videti u okrutnim revijalnim borbama koje su se održavale u svrhu zabave javnosti.

Impresivna kolekcija zooloških slika koju su za cara Ferdinanda I (Kaiser Ferdinand I. / 1793 – 1875) kreirali slikari životinja u dvorskom kabinetu prirodnih nauka, prvi put se prikazuje u celosti. Radovi ovih uglavnom nepoznatih umetnika, svrstavaju se u sam vrh umetničih radova ovog žanra.

Österreichische Nationalbibliothek / Prunksaal,

Josefsplatz 1, 1010 Wien

(Svetlana Nenadovic)