HRVATSKOJ IZMAKLA POBEDA: Švajcarska je pobednik Evrovizije 2024!

Uprkos kladionicama koje su Hrvatskoj davale najveće šanse, domaćin Pesme Evrovizije 2025. godine biće Švajcarska.

U napetom glasanju, Švajcarac Nemo je za dlaku bio ispred Hrvatske, treća je bila Ukrajina, četvrta Francuska, a peto mesto zauzeo je Izrael, čije je učešće bilo kontroverzno.

Nemo, 24-godišnjak, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, doneo je Švajcarskoj ukupno treću pobedu na najvećem evropskom pevačkom nadmetanju održanom u Švedskoj sa pesmom Kod.

Posle istorijskog trijumfa na prvoj Evroviziji 1956. godine, Švajcarska je drugi put pobedila 1988. kada ju je predstavljala tada još neafirmisana kanadska pevačica Selin Dion sa pesmom Ne partez pas sans moi.

Predstavnica Srbije Teodora Pavlovska ili Teja Dora završila je takmičenje u Malmeu na 17. mestu.

Švajcarac je izveo pesmu koja je mešavina dram end bejsa i opere, a na bini je pokazao zavidnu kondiciju, balansirajući na ogromnom, okretnom gramofonu, pevajući visoke tonove (refren je inspirisan Mocartovom Čarobnom frulom, koju obično peva sopran).

Imao je apsolutnu podršku ogromne većine stručnih žirija, dobivši rekordnih 365 poena, Francuska je prikupila 218, a Hrvatska 210.

Od 37 zemalja učesnica ovogodišnje Pesme Evrovizije, žiriji čak 22 države dali su maksimalnih 12 poena Švajcarskoj.

Dosadašnji rekord u broju bodova žirija držalo je Ujedinjeno Kraljevstvo koje je 2022. godine dobilo 283 poena od stručnih žirija.

Kaluš orkestar iz Ukrajine, naprimer, 2022. godine, kada je tek počeo rat, od publike je dobio rekordan broj bodova, a od stručnih žirija – 192 poena.

Ali glasovi publike su uneli veliku napetost.

Izrael, kome je veći deo gledalca u Malme areni zviždao, dobio je 323 poena i nakratko je prešao u vođstvo.

Bejbi Lazanja iz Hrvatske, koji je izveo zaraznu Rim Tim Tagi Dim, dobio je ubedljivo najviše glasova publike – 337, odnosno ukupno 547.

Švajcarac Nemo je od publike dobio manje glasova – 226, ali ukupno 591.

Oli Aleksander, predstavnik Velike Britanije, prošlogodišnjeg domaćina Evrovizije, od publike je dobio nula poena, a poslednjeg mesta spasila su ga bodovi žirija (na kraju je bio 18.)

Pred početak finala, Švajcarskoj su kladionice davale 15 odsto šanse za pobedu, a Hrvatskoj čak 50 odsto.

Švajcarska je do pobede na Evrosongu došla s četvrtog mesta po bodovima publike. Nikada u istoriji Evrovizije izvođač s manje bodova publike nije uzeo trofej.

Izvor: BBC.com