Fijasko Netflix-ove Kleopatre: Serija dobila ocenu 1 (VIDEO)

Kraljica Kleopatra, dokumentarna serija Jade Pinkett Smith koja se odnedavno prikazuje na Netflixu, ima ocenu 1.0 na IMDb-u. Na IMDb-u je seriju ocenilo više od 67 hiljada ljudi.

Više od 95% korisnika seriji je dalo čistu jedinicu, dok je mali deo Kraljici Kleopatri, koja ovu vladarku za potrebe Netflixa prikazuje kao crnkinju, dao tek nešto višu ocenu od 1, dok je deo gledalaca seriju ocenilo s manje od 1. 

Debakl na „Rotten Tomatoes“

Ni ekipa na „Rotten Tomatoesu“ nije ništa milosrdnija prema ovoj seriji.

Na tom portalu gledaoci su seriju ocenili sa samo 2%, a ni kritičari nisu bili blaži – dali su joj ocenu 10%.

Serija se našla u središtu kontroverzi jer su Kleopatru odlučili da prikažu kao crnkinju, iako sva istraživanja pokazuju da je Kleopatra bila grčko-makedonskog porekla, iz dinastije Ptolomeja.

Egipćani su besni

Mnogi Egipćani su izrazili nezadovoljstvo Netflixovom kreativnom odlukom u odabiru glumice za Kleopatru. Jedan od njih je advokat Mahmoud al-Semary koji je seriju nazvao zločinom te je pokrenuo tužbu protiv Netflixa kako bi se streaming servis ukinuo u Egiptu, piše „Egypt Independent“. Al-Semary tvrdi da serija promoviše afrocentrizam koji briše egipatski identitet.  

Poznati i proslavljeni egiptolog Zahi Hawass, jedan od istraživača koji su najglasnije kritikovali Netflix, snimio je dokumentarac o Kleopatri, u kom uz pomoć ostalih arheologa, poput Kathleen Martinez, pokušava da ispriča pravu priču o poslednjoj egipatskoj vladarki, piše „Greek Reporter“. 90-minutni dokumentarac je dostupan na YouTube kanalu producenta Curtisa Ryana Woodside-a.

Filmski i televizijski kritičari takođe nisu bili impresionirani dokumentarcem. „Ovo je jeftina verzija Igre prestola, isprepletena akademicima za koje nikada niste čuli“, rekla je Camilla Long za “Times UK”. „Previše je sladunjava za ozbiljne fanove istorije, a nedovoljno sladunjava za ljubitelje skandaloznih kostimiranih drama“, dodala je Anita Singh iz “Telegraph UK”. 

Gledaoci Netflixa su bili još oštriji u kritikama. „Nemam ništa protiv kreativne slobode u filmovima i serijama, ali predstavljati ovo kao objektivni dokumentarac je arogantno i bezobrazno. Ovaj ‚dokumentarac‘ ne možete shvatiti ozbiljno s obzirom na količinu netačnih informacija“, napisao je jedan od gledalaca na “Rotten Tomatoesu”. 

Ukoliko ste imali priliku da pogledate Netflix-ovu seriju Kleopatra, podelite sa nama vaše impresije…

Izvor: Index.hr / Svet Dijaspore