FENOMEN KAKAV NIJE VIÐEN 25 GODINA: U Trstu se zaledilo more!

Svi koji su u Trstu juče rano ujutro bili budni mogli su da svedoče prizorima kakvi nisu viđeni 25 godina. Na površini mora formiran je tanak sloj leda.

Morski rezervat Miramar u Trstu zabeležio je fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina – zaleđeno more. To je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mlađe generacije gotovo više nisu upoznate s ovom pojavom. Tanki sloj leda pojavio na površini mora šireg područja Tršćanskog zaliva, piše Primorski dnevnik, a prenosi N1.

Slična pojava, u nešto širim razmerima, dogodila se pre 25 godina, tacnije 25. januara 1999. U to vreme područje oko Trsta zahvatile su niske temperature koje su dosezale svega nekoliko stupnjeva iznad nule.

Prema rečima Darka Bradassija, ovim područjem trenutno lebdi čvrst anticiklon s jako toplim visinskim vazduhom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (tačku smrzavanja vode) na visini od oko 2936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stepena niže nego na visini od nekoliko metara.

Meteorološki opservatorijum regionalne ekološke agencije Arpa izmerio je u sredu ujutro 3.4 stepena Celzijevih na pristaništu u Trstu.

“Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vetrova, vrlo je verovatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stepena niže nego na visini od oko dva metra, gde su postavljeni službeni termometri”, objasnio je Bradassi.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu igrao je tanji sloj magle koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem i zaustavljao sunčeve zrake, povećavajući koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i veoma mirno more.

Izvor: N1 Hrvatska