EVO KO JE BILA PRINCEZA S NEKOG DRUGOG SVETA: Životni put Slađane Milošević (VIDEO)

Aleksandra Slađana Milošević, poznatija kao rok princeza, preminula je danas u 69. godini života. Bila je istaknuta pevačica koja je privukla veliku pažnju javnosti od samih početaka svoje karijere osamdesetih godina prošlog veka. Smatra se ikonom novog talasa u Jugoslaviji.

Biografija:

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila „Gran Pri“.

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pesmom „Au, Au“ i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre Bijelog Dugmeta.

Milošević je počela da ruši tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom „Seksi dama“, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979, promovisala je pesmu „Amsterdam“, a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mesto sa kompozicijom „Recept za ljubav“.

Sa Dadom Topićem je 1984. godine snimila pesmu „Princeza“, koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u Sjedinjene Države, gde je neko vreme svirala sa grupom „Baby Sister“.

Jedno vreme je bila broker na berzi, a radila je i u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine.

Njen ekscentričan izgled i jasni stavovi često su rušili muzičke i ideološke standarde tog vremena, što je dovodilo do podeljenih reakcija. Iako je njen talenat i originalnost bili prepoznati, bila je izložena brojnim kritikama i napadima, kako verbalnim tako i fizičkim.

Pesmom „Seksi dama“, koju je objavila 1978. godine, postala je prepoznatljiva, ali je politički vrh tadašnje Jugoslavije proglasio tu pesmu simbolom prozapadnjačke kulture i zabranio njeno emitovanje.

Slađana je često bila meta napada i osporavanja, ali i obožavanja.

Jedan od dramatičnih momenata u njenom životu bio je pokušaj samoubistva jednog obožavaoca nakon njenog koncerta u Splitu. Slađana je tada hrabro intervenisala i spasila mu život, ali je taj događaj duboko potresao.

Posle povlačenja iz javnosti zbog ovog incidenta, Slađana se vratila na scenu velikom turnejom po dijaspori. Međutim, njeno predstavljanje u inostranstvu kasnije je zabranjeno, a ona je suočena sa pritiscima i proverama od strane državnih organa.

Njen duet „Princeza“ sa Dado Topićem 1984. godine postao je vanvremenski hit, a i danas se sluša. Numeru su predstavili na  jugoslovenskom izboru za pesmu koja će je predstavljati na Evroviziji. Iako nisu pobedili, „Princeza“ je postala vanvremenski hit koji se i danas sluša. Numera je prevedena i na engleski jezik, pod nazivom „Starlight“.

U poslednjim godinama života, Slađana se suočavala sa zdravstvenim izazovima, uključujući autoimunu bolest Sjogrenov sindrom.

Slađana je izjavila da pati od autoimune bolesti koja se zove Sjorgenov sindrom i da ta bolest prolazi kroz razne cikluse i da je trenutno u jako lošem stanju, pisao je protal Nova.rs.

Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom (xerophthalmia) i suvim ustima (xerostomia). Uzrok nastanka ovih pojava je smanjenje funkcija egzokrinih žlezda. Ovaj sindrom se javlja kao primarno oboljenje i udružen sa nekom od drugih sisitemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.

Slađana je dobila više desetina nagrada za svoj rad, a 2007. godine dobila je i nacionalnu penziju.

Izvor: Danas.rs