Ekološki i humano: U Hrvatskoj postoje pekare koje prodaju stari hleb u pola cene

Kako tvrde Ujedinjene nacije, dok u nekim delovima sveta glad vreba najpogođenije slojeve društva, u drugim  delovima zemljine kugle hrana se baca u tonama.

Prema procenama UN, samo u  Hrvatskoj se godišnje baci čak 400.000 tona hrane. Reč je o pozamašnoj količini nepotrebnog otpada koji ne samo da šteti okolišu, već doprinosi i problemu nedostatka hrane u svetu.

Međutim, neke hrvatske pekare su odlučile da promene pristup problematici bacanja hrane.

Naime, umesto da slede primer drugih i da u ovim teškim vremenima podignu cene, ove pekare su pronašle način kako da im što manje proizvoda završi na otpadu, a time i pomognu porodicama koje su najviše pogođene trenutnim poskupljenjima – što je svakako najhumaniji i najvažniji deo ove akcije.

Ilustracija: Freepik.com

Petrinjska pekara ništa ne baca

Jedan od primera je pekara u središtu Petrinje, grada koji je i dve godine nakon zemljotresa još uvijek razrušen i u kojem za mnoge život nije nimalo lak. Tamošnja pekara „Edi“ svojim građanima nudi hleb i pekarske proizvode po sniženim cenama, a nakon 22 sata se sve proizvedeno tog dana prodaje u pola cene.

U Puli sve duži redovi za jučerašnji hleb

U Puli pekara „Centar“ građanima nudi hleb ispečen dan ranije po pedeset posto nižoj ceni, tako da njihovi sugrađani mogu da kupe kesu hleba i pekarskih proizvoda za sedam kuna ili 0.93 centa.

Humani “Dupli kruh” iz Pakoštana

Jedan veći proizvođač hleba i pekarskih proizvoda pekara „Kroštula“ takođe je preduzela prve korake da bi smanjila bacanja hrane. Naime, pre godinu dana pekara iz Dalmacije započela je sjajnu akciju pod nazivom „Dupli kruh“ (Dupli hleb) u kojoj se za svaku kupljenu veknu hleba, jedna vekna poklanja narodnim kuhinjama i socijalnim samoposlugama.

Svet Dijaspore / Izvor: Index.hr