„DRESS CODE“ SAVETI: Kako se obući za prazničnu sezonu i svečane prilike?

Dress code“ je način kojim odajemo poštovanje prema događaju kojem prisustvujemo.

Mnogi smatraju da su praznici najlepše doba u godini, međutim neosporno su i najzahtevniji period – zbog velikog pritiska oko kupovine poklona, odabira lokacije za slavlja, kao i modnih odabira za mnoštvo svečanih prilika na koje smo pozvani.

Zato mnogima „dress code“ oznaka na pozivnici stvara glavobolju.

Česta greška je nepoznavanje ovih oznaka i toga šta one zahtevaju od gostiju, te mislimo da jedna elegantna haljina „rešava svaki problem“. No, to nije tačno.

Da li ste znali da postoji važna razlika između „koktel“ događaja, „black tie“, „white-tie“ događaja  i gala proslava? Makar u odevanju.

Foto: Pexels.com

1. „Black tie“ događaj

Za „black tie događaj“ od žene se očekuje da bude elegantna i prefinjena, da nosi dugu toaletu, ali ne i da bude „primetna“ kao što je slučaj sa gala proslavama. Crna i bela boja su najbolji odabir.

Od muškarca se očekuje da nosi sako i pantalone kombinovane sa plisiranom belom košuljom i crnim cipelama.

Foto: Pexels.com

2. Koktel proslave

Kad govorimo o „koktel“ proslavama, one zahtevaju određenu dozu glamura, ali u manjoj meri nego „black tie“. Važno je da ne delujete ležerno, te su kratke poluelegantne haljine savršen odabir.

Muškarci mogu da se opredele za belu košulju, farmerice i lepe cipela-patike.

Foto: Pexels.com

3. Gala događaj

Ako ste pozvani na gala događaj, onda treba da date sve od sebe i zablistate kao na crvenom tepihu. Pustite mašti na volji, pokrenite kreativnost i obucite se kao da idete na dodelu Oskara.

Za muškarce je u ovim prilikama najbolja varijanta smoking odelo.

Foto: Pexels.com

4. „Smart kežual“ varijanta

„Smart kežual“ događaji zahtevaju dress code koji je jedan nivo iznad običnog kežual oblačenja, što znači da nije prihvatljivo da se pojavite samo u farmericama, kratkoj majici i patikama, ali jeste da farmerice uparite sa polo majicom, košuljom i elegantnom obućom.

Žene takođe mogu da se igraju i da nose odelo ili košulju uparenu sa pensil suknjom.  Ili ako se odlučuju za kraću verziju suknje onda je poželjno da nose čizme do ili iznad kolena.

Foto: Unsplash.com

5. „White-tie“ događaj

„White-tie“ događaj je veoma striktan i mnogo elegantniji od „black-tie događaja“ – zahteva najveći stepen elegancije. Za ženu to podrazumeva isključivo balske toalete i po mogućnosti rukavice, a za muškarce nikako nije dozvoljena kravata već leptir-mašna, a poželjan je i frak umesto klasičnog sakoa.

Izvor: Ona.rs/Svet Dijaspore