Direktno do Dubrovnika: Otvoren Pelješki most

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Evropske Unije, svečano je otvoren u utorak veče, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Celodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom Himne slobodi i velikim vatrometom, nakon čega je usledilo svečano otvaranje 2404 metra dugačkog zdanja. Tokom vatrometa, mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca i automobil koji „gradi“ proslavljeni automobilski as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji. 

„Ovo je istorijski dan za Hrvatsku“

Premijer Andrej Plenković je pred mnoštvom okupljenih građana i zvanica rekao je kako je reč o istorisjkom danu za Hrvatsku te uputio zahvalu svim izvođačima i vladama koje su radile na realizaciji projekta za koji je rekao da je projekt ponosa kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

„Ovo je pistorijski dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koji je uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskih teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje“, poručio je.

„Svim vladama pre nas, svima onima koji su sanjali i imali ideju da se projekt realizira. Uspeli smo zajedno ostvariti hrvatski san“, rekao je Plenković.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Predskednik Milanović poslao poruke zajedništva

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je kako je most podignut u interesu Hrvatske i njenih ljudi, ali nikome u inat, naročito ne u inat ili na štetu Bosne i Hercegovine. U govoru je poslao poruke zajedništva.

„Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, veri, državljanstvu, socijalnom statusu, poreklu, uverenjima. Most građen sa suprotnim motivima popustio bi kad-tad pod teretom vlastite besmislenosti“, ocijenio je. 

„U susret neizvesnoj jeseni i globalno neizvesnim vremenima, držimo se zajedno, budimo pri ruci jedni drugima. Nikad nećemo misliti isto o svim stvarima, ne bi ni valjalo. Sva razilaženja, međutim, ne smeju nas ni na tren odvratiti od služenja opštem dobru i hrvatskim nacionalnim interesima“, poručio je predsjednik. 

Javio se kineski premijer

Kineski premijer Li Keqiang u videoporuci je rekao da je Pelješki most most približavanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz saradnje Kine i Evropske unije, za šta će se Peking nastaviti zalagati. 

„Ne samo što je znatno skratio vreme putovanja, ostvario dugogodišnji san lokalnih stanovnika, znatno olakšao tokove ljudi i roba i što će snažno poticati hrvatski privredni i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana nego će učvrstiti i prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske“, rekao je Li.

Izvor: Index.hr

Foto: Hina, Matko Begovic/PIXSELL, Miroslav Lelas/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL