Da li vas plaši? Veštačka inteligencija i na koji način preti da zameni ljude onima koji je koriste?

Veštačka inteligencija piše poeziju, propovedi, čita vesti na televiziji, rešava komplikovane pravne slučajeve. I tako svakodnevno saznajemo za još jednu novu mogućnost CHat GPT-ija, tog novog alata moderne tehnologije. Početno oduševljenje prati sve veća zabrinutost i pozivi na oprez u daljem razvoju i korišćenju veštačke inteligencije. Marko Cvetković, direktor Thinker buzz agencije, za N1 kaže da, kao kada se radi i o svim drugim inovacijama, i ovde će sve zavisiti od lične odgovornosti i lične reference kako se to koristi.

„Ako čoveku date šargarepu, on može od nje da napravi supu, a može i da je zašilji i povredi nekoga, sve ima svoje dobre i loše strane. Stvar je lične odgovornosti kako vi koristite neku novu tehnologiju, i svet je takav da kadgod izađe nešto dobro, odmah neko radi protiv“, navodi Cvetković.

Dodaje da veštačka inteligencija omogućuje da se mnogi procesi ubrzaju i da dobijete rezultate za šta bi vam ovako trebalo mnogo vremena.

Upozorava da od veštačke inteligencije dobijate bukvalne rezuultate, ne zaključke, zaključak mora da donese čovek.

„Ona ima sposobnost da predvidi i da vam da potencijalni rezultat, a vi toga ne smete da se držite slepo“, ukazuje Cvetković.

Ističe da veštačka inteligencija ne može da prepozna sarkazam, ironiju, šalu, „u zavisnosti gde čeprka takav ćete rezultat dobiti“.

Upitan da li veštačka inteligencija može da postane inteligentnija od čoveka, Cvetković kaže da će ona doneti mnogo brži protok informacija, bržu obradu podataka, ali da se opet sve svodi na čoveka šta će od toga iskoristiti.

„Treba kohabitirati sa veštačkom inteligencijom“, savetuje.

Odgovarajući na strahovanja da će neka zanimanja nestati, odnosno da će ih zameniti veštačka inteligencija, on smatra da neće veštačka inteligencija zameniti čoveka, već će čovek koji koristi veštačku inteligenciju da zameni čoveka koji je ne koristi“.

Foto: Freepik.com

Izvor: N1 Beograd