ČESTO SE PREDSTAVLJAM SAMO KAO JANKO, NE KAŽEM PREZIME: Unuk Emira Kusturice iskreno o odrastanju uz slavnog dedu

Mladi fotograf Janko Kusturica nedavno je imao prvu samostalnu izložbu u Beogradu, a u razgovoru za Sputnik otkrio je kako je to biti unuk jednog od najboljih režisera sa prostora bivše Jugoslavije – Emira Kusturice.

Naime, Janko je gostovao u emisiji „Maša i…“ i pričao o odrastanju u umetničkoj porodici, a mnogi su primetili da je dedina slika i prilika.

Biti unuk Emira Kusturice je veoma zahvalno, ali u isto vreme i veoma „zeznuto“. Često se predstavljam samo imenom, ne kažem prezime. Ipak, nailazim na dosta ljudi koji poštuju dedu i njegov rad, i znam da će istovremeno poštovati i mene kao ličnost“, rekao je mladi Kusturica.

On je otkrio kako deda i on često imaju sukob mišljenja jer imaju drugačiji pogled na svet i inspirišu ih drugačije stvari:

Dolazi do neslaganja. Ali stariji imaju prednost. Uvek pustim dedu zato što kao prvo zna bolje, naravno. On me je naučio. Desi se, zato što deda i ja imamo drugačije perspektive. On voli magarce, guske, dok ja na primer, obožavam ulicu. Volim da vidim te neke ljude, klovnove i volim da osetim tu neku brzinu na ulici, tu nešto prljavo. I onda se tu uglavnom ne slažemo. A ovako inače smo veoma dobri, u dosta drugih stvari se slažemo“, zaključio je Janko.

Tekst: Svet Dijaspore