Čarolija zvana Deda Mraz: Preporuka psihologa kada deci treba reći istinu?

Raspravka o tome koliko dugo treba kriti od dece da je zapravo tata taj koji se oblači u kostim  Deda Mraza i za Božić donosi poklone, obično je diskutabilna..

Tako je veliku polemiku nedavno izazvala psiholog Amene Šajan (Ameneh Shahaeian) koja je za magazin „The Conversation“ izjavila da roditelji time što tvrde da Deda Mraz zasta postoji mogu da nanesu ozbiljnu štetu svojoj deci.

„Odrasli ne bi smeli da lažu svoju decu o Deda Mrazu. Kada dete postavi pitanje je li on stvaran ili nije, ono je već u fazi u kojoj razlikuje stvarnost od izmišljenih likova. Kada dete dosegne tu razvojnu fazu, nije korisno ako i lažemo o izmišljenom liku kao što je Deda Mraz“, rekla je.

Stoga, iako možda želite svom detetu najbolje, prema ovoj psihološkinji, ne trebate da lažete.

S tim se slaže i profesorka Rebeka Ingliš (Rebecca English): „Ne biste trebali da lažete svoju decu jer  ih tako dajete podstrek da poveruju u moralno dvosmislenu laž. I sama sam se, kada sam kao dete saznala da su me roditelji lagali o Deda Mrazu, zapitala šta su me sve još slagali“, objasnila je.

Prema istraživanjima, čak 83% petogodišnjaka kaže da veruje u Deda Mraza. Ako planirate da detetu kažete istinu, postoji nekoliko načina da to učinite na prikladan način.

„Jednostavnije je potvrditi njihove sumnje kad počnu da se pojavljivljuju, nego da iz vedra neba otkriju pravu istinu. Objasnite detetu da, iako Deda Mraz nije taj koji donosi poklone, i dalje je istinita poruka o Božiću kao prazniku mira i dobrote. Istinu možete ublažiti tako što ćete detetu reći da verujete da je vreme božićnih praznika najčarobnije doba godine“, savetuje psiholog dr. Amanda Gummer.

Foto: Visit Finland

Svet Dijaspore /  Index.hr