BRAVO ZA HEILBRONN! Zimsko selo okupilo Jugoslaviju u malom!

Nesvakidašnje okupljanje vredno pomena i pohvale odigralo se nedavno u gradu Hajlbron (Heilbronn) koji je smešten na oko 50 kilometara severno od Štutgarta (Stuttgart), glavnog grada pokrajne Baden Vurtemberg (Baden-Württemberg).

Naime, reč je o manifestaciji „Zimsko selo“ koja je po prvi put održana od 15. do 17. decembra u Hajlbronu, a njena jedinstvenost se ogleda u tome da je okupila najveće tri zajednice sa teritorije bivše Jugoslavije na jednom mestu.

Elem, u ovom sedmom po veličini gradu u pokrajni Baden Vurtemberg žive i rade iseljenici ili potomci iseljenika mahom iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ovom prilikom su se okupili članovi i ptijatelji klubova SKSC Heilbronn, NK Croatia i KUD Kolo Merak Göppingen na zajedničkoj zimskoj žurci.

Manifestacija Zimsko selo održana je u prostoru nemačke diskoteke „Provocateuer“ gde su posetioci mogli da uživaju u šarolikosti kulturnog, umetničkog, muzičkog i kulinarskog potpurija koji je karakterističan za region Balkana.

Tako je se sem fantastičnih nastupa folklornih sastava, glavnu atrakciju predstavljala široka ponuda domaće hrane i pića bez koje jedno ovako okupljanje nije moglo da prođe.

Za muzički ugođaj bili su zaduženi DJ Aleks i DJ Gimi, a zadnje večeri nastupio je Maki.

Čestitke organizatoima na ideji!

Ovako jedna manifestacija predstavlja presedan u Dijaspori i kao takva zasluuje da bude pomenuta!

Zahvaljujući Aleksu Ðorđeviću, saradniku našeg portala iz Štutgarta, donosimo vam delić atmosfere sa 1. Zimskog sela, za koje se iskreno nadamo da će postati tradicija u ovom delu Nemačke, pa i šire.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: eXyuman /Aleks Ðorđević