BJELOGRLIĆEV FILM „ČUVARI FORMULE“: Premijerno u bioskopima Austrije i Nemačke od 17. novembra (VIDEO)

Film „Čuvari Formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, premijerno će biti prikazan u Beču u petak, 17. novembra, u bioskopu Cineplexx Millennium City, sa početkom u 19:30 časova. Svečanu premijeru u Austriji će svojim prisustvom uveličati autorska i glumačka ekipa filma, na čelu sa režiserom Draganom Bjelogrlićem.

Nakon svečane premijere u Beču, film nastavlja da se prikazuje na redovnom repertoaru bioskopa Cineplexx Millennium City, Donau Zentrum i Lugner City Kino. Austrijska i Nemačka publika će imati priliku da pogleda film „Čuvari Formule“ u bioskopima u nedelju, 19. novembra.

Radnja filma odvija se u jeku hladnoratovske krize, tokom koje grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

U glavnim ulogama našli su se Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Uloga direktora instituta Vinča Pavla Savića poverena je Predragu Mikiju Manojloviću, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića igraće Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću. Ulaznice će uskoro biti puštene u prodaju na blagajnama bioskopa, kao i onlajn na zvaničnim bioskopskim stranicama.

Foto: Promo